Tiedote 10.5.2024
Naamiot – Vaihtuvia identiteettejä antiikista nykytaiteeseen
Serlachius | 11.5.–15.9.2024
Naamiot – Vaihtuvia identiteettejä antiikista nykytaiteeseen tutkii naamioita ja niiden merkityksiä ihmiskunnan historiassa. Italialaisen taidehistorioitsijan Lorella Scaccon kuratoima näyttely avautuu Serlachiuksella 11.5.2024.
Ihmiset ovat tunteneet esihistoriallisista ajoista alkaen tarvetta piilottaa joskus oman identiteettinsä väliaikaisesti tai muuttaa sitä kokonaan. Naamiot ovat osa persoonaamme ja sosiaalista ympäristöämme. Samaan aikaan ne yhdistävät ja erottavat meitä muista.
Naamioiden kulttuurihistorialliset merkitykset ovat vaihdelleet vuosituhansien aikana eri puolilla maailmaa. Naamioituminen on vielä tänäkin päivänä suosittua, sillä omaa identiteettiä muokataan jatkuvasti esimerkiksi digitaalisilla alustoilla. Koronaviruspandemia puolestaan muistutti meitä siitä, että maskeja on aina käytetty myös suojautumiseen.
Naamiot voivat herättää pelkoa tai turvallisuutta, iloa tai surua, itsenäisyyttä tai alistumista sekä ristiriitaista vuoropuhelua ihmisten välillä. Näyttely tutkii naamioiden roolia merkitysten luomisessa mutta keskittyy erityisesti kolmeen näkökulmaan: identiteettiin, muuntautumiseen ja suojautumiseen.
Naamiot-näyttely tutkii naamioaihetta antiikista 1900-luvun alun avangarden kautta nykytaiteeseen. Se sisältää teoksia taidehistorian maineikkailta taiteilijoilta sekä tunnetuilta, uransa jo vakiinnuttaneilta kansainvälisiltä taiteilijoilta.
Näyttelyssä on myös valikoima naamioita eri kulttuureista ympäri maailmaa ja esineitä antiikin kreikkalais-roomalaisesta maailmasta. Näyttelyyn on lainattu teoksia taidemuseoiden lisäksi kulttuurihistoriallisista kokoelmista Italiasta ja Suomesta.
Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat
Elina Brotherus, Claude Cahun, Birger Carlstedt, Delphine Diallo, Albert Edelfelt, Saara Ekström, Daniel Frasnay, Paul Gauguin, Akseli Gallen-Kallela, Giovanni Gastel, Laika, Wifredo Lam, Marita Liulia, Sami Lukkarinen, Luigi Ontani, Pablo Picasso, Pierre-Louis Pierson, Man Ray, Gino Severini, George Hoyningen-Huene, Tuulikki Pietilä, Cindy Sherman, Ellen Thesleff, Patrick Tosani, Filippos Tsitsopoulos, Phil van Duynen, Gillian Wearing, Ai Weiwei ja Agata Wieczorek.
Näyttely sisältää Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta peräisin olevia naamioita, joita on lainannut MUDEC – Museo delle Culture di Milan. Kreikkalais-roomalaisia koristeita ja veistoksia näyttelyyn on lainannut Museo Nazionale Romano Roomasta sekä pohjoismaisia naamioita Kansallismuseo Helsingistä.
Taideteoksia näyttelyyn ovat lainanneet Ateneumin taidemuseo, Galleria d’Arte Moderna di Milan, Museo MA*GA di Gallarate Lombardiasta, Fondazione Marcon Milanosta, Collezione Ettore Molinario Milanosta sekä Archivio Severini Franchina Roomasta. Italian Kulttuuri-instituutti Helsingissä on tukenut näyttelyn toteuttamista.
Näyttelyn julkaisu ja oheisohjelma
Näyttelyyn liittyy suomen- ja englanninkielinen julkaisu, jonka kirjoittajat ovat tutkijat Tomi Moisio, Carolina Orsini ja Lorella Scacco. Julkaisun on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Parvs. Sitä myydään Serlachiuksen verkkokaupassa.
Näyttelyyn liittyvä Filippos Tsitsopouloksen performanssi Against Happycracy esitetään Serlachiuksella 13.7.2024 klo 15.
Näyttelyn kuraattori
FT Lorella Scacco on taidehistorioitsija, kuraattori ja toimittaja. Hän toimii nykytaiteen fenomenologian professorina Brera Academy of Fine Arts Milanossa. Hän on tehnyt vuodesta 1999 yhteistyötä italialaisten ja pohjoismaisten instituutioiden, museoiden ja taiteilijoiden kanssa.
Lorella Scaccon kirjoituksia on julkaistu laajasti näyttelyluetteloissa ja vertaisarvioiduissa aikakauslehdissä. Hän on kirjoittanut kolme monografiaa kuvataiteen ja filosofian nivoutumisesta. Vuodesta 1999 lähtien hän on kuratoinut nykytaiteen näyttelyitä museoissa ja yksityisissä taidetiloissa. Toimittajana hän kirjoittaa taidealan erikoislehtiin.
Yhteydenotot ja kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, susanna.ylajarvi@serlachius.fi, p. 050 560 0156
Tiedotteet ja kuvat: https://serlachius.fi/media/
Serlachius avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18
Käyntiosoitteet:
Serlachius Kartano, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius Pääkonttori, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä
Serlachius sosiaalisessa mediassa: Facebook, Instagram, YouTube