Toisten taidetta

Outsider-taidetta Korine ja Max E. Ammannin kokoelmasta

Serlachius-museo Gösta 16.5.2015—13.9.2015

Korine ja Max E. Ammann ovat keränneet outsider-taidetta lähes 20 vuotta. Heidän kokoelmaansa pohjautuva näyttely Toisten taidetta nähdään nyt Serlachius-museo Göstassa.

Outsider-taide tarjoaa toisenlaisen näkökulman taiteeseen ja maailmaan. Teoksille on luonteenomaista fantasia, uteliaisuus, luovuus, näyt ja visiot. Aiheena voi olla päivänpolitiikka tai maailmankatsomus, kansanelämä, sadut tai ihmismielen tiedostamattomat polut.

Outsider-taiteilijat ovat itseoppineita, taidemaailman instituutioiden ulkopuolella työskenteleviä ihmisiä, jotka joskus elävät maailmasta eristäytyneinä tai eristettyinä. Heidän joukkonsa muodostuu hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevista ihmisistä. Yhteistä heille on tarve ilmaista itseään taidetta tekemällä.

Korine ja Max E. Ammannin kokoelmassa on nykyisin noin 6 000 teosta 600 taiteilijalta. Tästä kokoelmasta koottu näyttely on nähty ennen Mänttää Sveitsin Thurgaussa, Saksan Erfurtissa sekä Ranskan Lillessä ja Sables d’Olonnessa. Sen on kuratoinut Thurgaun taidemuseon johtaja Markus Landert.

Serlachius-museo Gösta 16.5.–13.9.2015