Toimintamuisti

Petri Eskelisen interaktiivisia veistoksia

Taidemuseo Gösta 21.3.2020—7.3.2021

Interaktiivisista puuveistoksistaan tunnettu Petri Eskelinen työskentelee teknisen kokeilujen kautta. Viime aikoina hän on tehnyt kokeita kasveilla tutkien niiden kykyä ajatella ja muistaa.

Toimintamuisti-näyttelyn liikkuvat veistokset Laumaeläin ja Halaamisen mekaniikka heräävät hetkeksi eloon katsojan käyttäessä niitä. Laumaeläin kertoo hetkellisten ryhmien muodostumisesta ja niiden hauraudesta, kun jopa yksitoista ihmistä kerrallaan istuu keinumaan sen istuimille. 

Halaamisen mekaniikka puolestaan toistaa käyttäjän käsien liikettä ja ottaa käyttäjänsä tiiviiseen halaukseen. Eskelisen mukaan hänen sähköttömät ja analogieset teoksensa ovat ajatuskokeita, joihin ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. 

Uusimmissa kokeiluissaan Petri Eskelinen on istuttanut teoksiaan varten ruusupapuja erilaisiin rakennettuihin pienoismaailmoihin ja tarkkaillut, miten kasvit niissä toimivat: selviytyvätkö ne labyrintista ja miten ne kamppailevat elintilasta?

Eskelisen kuukausia kestäneistä tutkimuksista syntyneet videoteokset luovat kiehtovan maailman, jossa kasvit näyttävät ratkaisevan ongelmia, taistelevan ja tanssivan keskenään. Näyttelyssä on mukana neljä kasviaiheista videoteosta sekä yksi elävä kasviteos. Näyttely sisältää myös piirustuksia, joiden teemat liittyvät niin ikään luontoon. 

Näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne.

Petri Eskelinen
Laumaeläin
2019
interaktiivinen veistos

Petri Eskelinen
Mekaaninen liike 1/2
2020

Serlachius-museo Gösta 21.3.2020–7.3.2021

Video

Katso Petri Eskelisen haastattelu Serlachius-TV:ssä. Petri kertoo näyttelynsä rakentamisesta ja teosten taustoista.

Näyttelyesite

Tutustu tästä Toimintamuisti-näyttelyn esitteeseen

Runovideo

Petri Eskelisen Superparveilu-niminen piirros (2019) kuvittaa infektiolääkäri Reetta Huttusen runoa Keskieurooppalaisen kylpyläkaupungin lokakuinen alakulo.

Runovideo

Petri Eskelisen piirros Eriytyminen (2019) kuvittaa Reetta Huttusen runoa Tartunta runokokoelmasta Valkoisessa takissa olen lähinnä mies.