Taiteen tähtitaivaat

Näyttely, jossa kaukainen kosmos tulee lähelle

Serlachius-museo Gösta 14.5.2016—8.1.2017

Taiteen tähtitaivaat on ensimmäinen Suomessa toteutettu katsaus, jossa kaukainen kosmos tulee lähelle sekä vanhoissa realistisissa kuvauksissa että tuoreimpina nykytaiteen töinä.

Taivas ilmiöineen voi olla paljon muutakin kuin maisemamaalausten dramaattinen tausta. Avaruus, tähdet tai koko maailmankaikkeus saattavat olla olennainen osa teoksen symboliikkaa, teemaa ja tarinaa. 

Taide ja tiede hahmottavat samaa maailmaa mutta eri tavoilla. Joissain tapauksissa tähtitiede tarjoaa apuvälineen symboliikan tulkintaan, tosinaan jopa keinon määrittää tarkasti ajankohta, jolloin taiteilija luonnosteli maalaustaan. Joskus taiteilija käyttää tieteen löytöjä ja keinoja mielikuvituksen palveluksessa.

Taiteen tähtitaivaat -näyttely esittelee sekä kotimaisia että ulkomaisia teoksia. Mukana on niin perinteistä taidetta kuin kiinnostavaa nykytaidettakin. Jotkut työt ovat esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Joukossa on myös teos, joka on vieraillut Kansainvälisellä avaruusasemalla. Näyttely luo uuden näkökulman taidehistoriaan ja muodostaa samalla yhteyksiä eri aikakausina vallinneisiin käsityksiimme maailmankaikkeudesta.

Näyttelyn ovat kuratoineet Aalto-yliopiston taidekasvatuksen professori Helena Sederholm ja tietokirjailija, tiedetoimittaja Markus Hotakainen, ovat tehneet pitkään työtä taiteen ja tieteen yhdistämiseksi. He ovat julkaisseet aiheesta lukuisia artikkeleita kirjoissa, aikakaus- ja sanomalehdissä ja luennoineet useissa konferensseissa.

Serlachius-museo Gösta 14.5.2016–8.1.2017