Synti

Synti nykytaiteessa ja nykypäivän synnit

Serlachius-museo Gösta 11.10.2014—24.5.2015

Miltä synti näyttää nykytaiteessa ja millaisia ovat nykysynnit? Näihin kysymyksiin vastataan Serlachius-museo Göstan Synti-näyttelyssä, jossa pohditaan synnin käsitettä nykytaiteen ja kokoelmateosten vuoropuheluna.

– Me teemme syntiä. Me syömme tehotuotettua lihaa, ostamme lapsityöläisten ompelemia vaatteita ja lennämme etelään. Osa meistä sortuu nationalismiin, ja harva yrittää vapauttaa mielipidevankeja, Synti-näyttelyn kuraattori, taidekriitikko Veikko Halmetoja muistuttaa.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta on valittu seitsemän teosta edustamaan seitsemää tunnettua kuolemansyntiä. Seitsemän kutsuttua nykytaiteilijaa tulkitsee teoksissaan kukin yhtä uutta syntiä.

Näyttelyssä syntejä tulkitaan ja kuvitetaan, niitä myös tehdään ja luodaan. Näyttelyn synti-käsite on moniulotteinen ja kysymyksiä herättävä. Se osoittaa, etteivät eettiset kysymykset ole kaikonneet taiteesta. Se myös näyttää, miten moraalikäsitykset ovat muuttuneet ja miten ne ovat tulkittavissa uudelleen.

Näyttelyn seitsemän nykytaiteilijaa ovat Satu Jaatinen, Janne Laine, Dzamil Kamanger, Reima Nevalainen, Riku Riippa, Stiina Saaristo ja Kirsti Tuokko. Kokoelmateoksien takaa löytyvät muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt ja Magnus Enckell.

Serlachius-museo Gösta 11.10.2014–24.5.2015