Present

Paula Salmelan tilanneinstallaatio

Serlachius-museo Gösta 18.2.2017—28.5.2017

Paula Salmelan Present on tilanneinstallaatio, joka tarjoaa kävijälle mahdollisuuden läsnäoloon ja hiljentymiseen. 

Present sisältää näyttelytilaan projisoidun maiseman ja vesielementin, johon maisema heijastuu. Luonnon pysähtynyt rauha sallii katsojankin pysähtyä ja hiljentyä. – Ohitamme ihmisiä ja itsemme usein pysähtymättä. Presentin tarkoituksena on aidon, läsnä olevan kohtaamisen tarjoaminen.

Näyttelyssä paikalla oleva taiteilija pyrkii rauhoittamaan olemuksensa niin, että hänen levollinen läsnäolonsa voi parhaimmillaan tarttua muihinkin. Jokainen kävijä kohtaa taiteilijan omalla tavallaan ja luo tilaan henkilökohtaisen taidekokemuksensa.

Presentin sisältö ja sanoma on aineeton. Hiljaisuus ja vähäeleisyys on samalla kannanotto tähän päivään, joka vastaa ympäröivän maailman ärsyketulvaan usein vielä suuremmalla määrällä ärsykkeitä. Presentinmaisemavideossa liikkuvat ainoastaan pilvet ja pienessä tuulenvireessä värisevä lehti.

Paula Salmelan tilanneinstallaatiot ovat syntyneet taiteilijan vastauksena pohdintoihin taiteen materiaalisuudesta. – Nykyinen kuvanveisto on hyvin vahvasti sidoksissa materiaaliin. Pystyn itsekin tekemään muotokuvan melkein mistä tahansa, mutta entäpä, jos materiaalia ei ole? Miten silloin voi toteuttaa taidekokemuksen, joka jää katsojaan?

Presentin elementit maa ja vesi edustavat Salmelalle elämän kiertokulkua ja siihen liittyvää muutosta. – Kaikki muuttuu koko ajan. Ihminenkin muuttuu solutasolla elämänsä aikana aivan toiseksi. Tämä teoskin voi muuttua näyttelyn aikana toisenlaiseksi, jos näyttää siltä, että siihen on syytä, hän kertoo.

Present on kolmas osa Salmelan aikaisempiin tilanneinstallaatioihin Kosketus ja Luottamus, joissa taiteilija oli itse läsnä ja osa teosta. Näyttelyn kuraattori on Laura Kuurne.

Serlachius-museo Gösta 18.2.–28.5.2017

Video

Paula Salmela kertoo Serlachius-TV:n haastattelussa tilanneinstallaatiostaan Present.

Julkaisu

Paula Salmelan Present-tilanneinstallaatioon liittyvä julkaisu.