Pikkumustan perässä

Näyttely suomalaisesta jääkiekosta

Serlachius-museo Gustaf 7.6.2008—19.4.2009

Jääkiekkoaiheinen näyttely Pikkumustan perässä vie kuumiin paikallisotteluihin ja Suomen maajoukkueen historiallisiin hetkiin kansainvälisillä kentillä.

Kiekkohistoriaan matkataan esineiden kautta. Suomen jääkiekkoilun huippuhetkiä edustavat esimerkiksi maailmanmestaruuskultamitali vuodelta 1995 ja ensimmäisten kotikisojen pelipaita vuodelta 1965. Pelivälineitä nähdään vaikuttavassa installaatiossa.

Jääkiekkoilun historia esittäytyy myös Mäntässä käytyjen kamppailujen kautta. Ensimmäisiä pelejä pelailtiin jo 1940-luvulla paperiyhtiö G.A. Serlachius Oy:n tehtaan edustalla Koskelanlammen jäällä. Kaukalo saatiin vuonna 1950, mutta katsomoa ei vielä pitkään aikaan.

Peleissä tunnelma oli tiivis. Tunteet kuumenivat myös helmikuussa 1969, kun lähes 1 500 katsojaa ahtautui maavallille seuraamaan SM-karsintaottelua, jossa kohtasivat paikallinen KiePo ja Jokerit. Mäntän jääkiekkokaukalot ovat kasvattaneet maineikkaita pelaajia, joista tunnetuimpia ovat Risto Siltanen, Arto Jokinen ja Olli Saarinen

Jääkiekkoilu on muuttunut vuosikymmenten saatossa: varusteet ovat kehittyneet ja sääntöjä on muutettu. Vielä 1960-luvulla pelattiin ilman kypärää; sitä ei ollut maalivahdillakaan. “Silloin mailat olivat kyllä aika heikkoa tekoa, eivätkä laukaukset lähteneet läheskään niin kovaa kuin nyt. Taklauksia oli vähemmän, sillä hyökkäävä joukkue ei saanut taklata, vain puolustava joukkue omassa päässään. Lisäksi peliin on tullut vauhtia huomattavasti lisää”, toteaa näyttelyn projektipäällikkö Juha Roponen.

Näyttelyn sisältösuunnittelusta vastaa Suomen Jääkiekkomuseo. Näyttelyn järjestelyissä on G.A. Serlachius -museon kanssa toiminut myös Suomen Jääkiekkoliitto yhdyshenkilönään mänttäläistaustainen valmennuspäällikkö Kari Savolainen.

Serlachius-museo Gustaf 7.6.2008–19.4.2009