Nautinto

Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen taidetta sekä Serlachiuksen kokoelmateoksia

Serlachius-museo Gösta 10.6.2017—4.11.2018

Nautinto-näyttely esittelee kolmen eturivin nykytaiteilijan: Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen uusia maalauksia vuorovaikutuksessa Serlachiuksen kokoelmateosten kanssa. 

Taiteilijat valitsivat taidesäätiön kokoelmista intuitiivisesti teoksia, jotka puhuttelivat heitä. Niiden rinnalle he loivat uusia teoksia, joiden siveltimenvedoista välittyy rohkea uuden tekemisen ilo. Taiteilijalle nautintoa voi tuottaa itse maalausprosessi ja työhön uppoutuminen sekä tieto siitä, että tekee sitä mitä oli tarkoituskin tehdä.

Näyttelyssä nähdään myös Suomen taiteen kultakauden teoksia sekä vanhaa eurooppalaista taidetta, jota saadaan konservoinnin jälkeen esille ensimmäisen kerran pitkään aikaan. Katsojan on mahdollista oivaltaa ja löytää yhteyksiä menneen ja nykyajan välillä sekä sijoittaa kuvien kautta itsensä historian jatkumoon. Näin aihe laajenee käsittämään kiireettömän maalauksen äärellä oleilun, läsnäolon ja ja vuorovaikutuksen maalauksen kanssa.

– Taiteen tekemisen lisäksi sen katsominen voi tuottaa nautintoa, näyttelyn kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne sanoo.

Vanhan eurooppalaisen taiteen aiheet viittaavat maallisiin nautintoihin. Monet teokset houkuttelevat esiin aistikokemuksia, joten näyttelyn teemaa voi lähestyä tätäkin kautta.

Serlachiuksen kokoelmista ovat mukana muun muassa taiteilijat Ellen Thesleff, Maria Wiik, Olga Ehrström, Akseli Gallen-Kallela, Francisco Zurbaran, Jan van Ravesteyn, Jusepe de Ribera, Michelangelo di Campidoglio ja Pieter Lastman.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä HAMin kanssa. Helsingin Nautinto-näyttelyn kuraattori on Mika Hannula.

Serlachius-museo Gösta 10.6.2017– 4.11.2018

Kuva: Anna Retulainen, Plen Air: Heleä kesäpäivä, 2016, öljy kankaalle. Kuva: Jussi Tiainen.

Julkaisu

Nautinto: Jukka Korkeila, Elina Merenmies, Anna Retulainen

Video

Anna Retulaisen haastattelu Muistin jälki Serlachius-TV:ssä.

Video

Jukka Korkeilan haastattelu Maalaamisen lähtökohta Serlachius-TV:ssä.

Video

Elina Merenmiehen haastattelu Aarteen jäljillä Serlachius-TV:ssä.