Metsästäjät

Näyttely harrastuksesta, joka nostattaa tunteita

Serlachius-museo Gustaf 4.12.2010—4.1.2015

Serlachius-museo Gustafin näyttely pureutuu harrastukseen, joka nostattaa tunteita puolesta ja vastaan.

Näyttelyä varten kuvattiin metsästystapahtumia kahden vuoden ajan. Esimerkiksi hirvijahdin tunnelmia seurataan alkumetreiltä aina saaliin kaatoon saakka. Kameraryhmä kulki metsästäjien mukana ja haastatteli eri-ikäisiä ja taustoiltaan erilaisia metsästäjiä: miehiä ja naisia, aloittelijoita ja konkareita. He kertovat omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan metsästyksestä.

Yhdelle tärkeintä on liikkua luonnossa yksin tai koiran kanssa. Toinen taas nauttii eniten yhdessä hirviporukan kanssa koetuista hetkistä. Videolle on tallennettu parhaita metsästysmuistoja ja nuotiotulilla kerrottuja tarinoita.

Näyttely ei ole silti mikään metsästäjien puolustuspuhe. Tekijöitä kiinnostivat myös metsästykseen liittyvät kiistat ja erilaiset arvot. Metsästäjiltä kysyttiin metsästyksen oikeutuksesta ja heidän suhteestaan suurpetoihin.

Leivän jatketta ja herrojen huvia

Vielä sotien jälkeen metsästys toi tärkeää lisäruokaa monien talojen pöytiin. Toista ääripäätä edustivat Serlachius-yhtiön edustusjahdit, jotka olivat ennen muuta herrojen huvia. Ne tarjosivat valtion ja talouselämän vaikuttajille tilaisuuden vapaamuotoiseen yhdessäoloon.

Näyttely tuo esiin metsästyskulttuurissa tapahtuneen muutoksen. Tästä kertovat muun muassa eri aikakausien metsästysvälineet ja -varusteet.

Metsästäjät on tekstitetty ruotsiksi ja englanniksi.

Serlachius-museo Gustaf 4.12.2010–4.1.2015