Metsä

Näyttely ihmisen muuttuvasta suhteesta metsään

Serlachius-museo Gösta 5.2.2011—1.1.2012

Metsä-näyttely esittelee ihmisen muuttuvaa suhdetta metsään suomalaisen nykytaiteen ja kultakauden taiteen keinoin. Mukana on maalauksia, grafiikkaa, videoteoksia ja valokuvia lähes 50:ltä taiteilijalta.

Metsä näyttäytyy valoisina näköaloina ja synkkinä kuusikkoina, lyyrisinä tunnelmakuvina ja rahan lähteenä, yksityisenä mielenmaisemana ja koko kansakunnan omakuvana.

Suomalainen metsä ei ole aina kelvannut taiteilijoille aiheeksi. Werner Holmberg havaitsi mäntyjen kauneuden; suomalaisen maisemamaalauksen pioneeri Berndt Lindholm toi kuuset Suomen taiteeseen. Kultakaudella metsä valjastettiin rakentamaan kansallista identiteettiä. Samaan aikaan taiteilijat, muun muassa Pekka Halonen ja Akseli Gallen-Kallela, kritisoivat metsien talouskäyttöä. Nykytaiteilijat pohtivat metsien tilaa ja suojelua, mutta näkevät myös metsän värit, viivat ja muodot sekä satujen ja myyttien metsän.

Taiteilijat:
Tuori, Järnefelt, Kivi, Kirves, Holmberg, Lindholm, Gallen-Kallela, Soldan, Autere, Lampisuo, Lehto, Tikkanen, Uusitalo, Enckell, von Wright, Ollila, Pusa, Lavonen, Lönnberg, Halonen, Nelimarkka, Markkula, Ruutsalo, Stenius, Salokivi, Mäntynen, Gottberg,Vanni, Simberg, Krohn, Soinio, Cawén, Finne, Kuitula, Munsterhjelm, Salmenkivi, Ollila, Halso, Savolainen, Heiskanen, Seppo & Kovalainen, Kovalainen, Laine & Heiskanen, Iso-Lähteenmäki, Kurunsaari, Churberg, von Swetlik.

Serlachius-Museo Gösta 5.2.2011–1.1.2012