Les dîners de Gala

Salvador Dalín kuvittamaan keittokirjaan pohjautuva installaatio

Serlachius-museo Gustaf 16.6.2018—21.10.2018

Surrealismin mestarin myöhäistuotannon teoksia sisältävä installaatio on ilotteleva kunnianosoitus Salvador Dalílle, jonka elämää ja taidetta ei voi erottaa toisistaan. Näyttely pohjautuu 1973 julkaistuun surrealistiseen keittokirjaan Les dîners de Gala.

Salvador Dalí  (1904–1989) oli ristiriitainen taiteilija, jonka ansiot surrealistisen taiteen ja avantgarden pioneerina tunnustetaan kiistattomasti. Hän teki seitsemänkymmentä vuotta kestäneen uransa aikana maalauksia, veistoksia grafiikkaa, installaatioita, lavastuksia, koruja, astioita, postimerkkejä, tapetteja ja tuotemerkkejä.

Dalía paitsi kiitettiin, myös kritisoitiin. Hän oli epäsovinnainen kaikessa, mitä teki ja vieraannutti itsestään akateemisen kulttuurieliitin ajautuessaan skandaalista toiseen.

Ikääntyvä Dalí vei taidettaan yllättäviin suuntiin. Ranskalainen taidekustantamo julkaisi hänen nimissään 1973 näyttävän keittokirjan Les dîners de Gala. Kirjassa on yhteensä 136 mielikuvituksellista reseptiä, jotka saatiin Pariisin tuon ajan parhaista ravintoloista. Kirjan kuvituksena oli muun muassa Dalín grafiikansarja surrealistisista ruoka-annoksista.

Dalí ja hänen vaimonsa Gala järjestivät myös oikeassa elämässään mielikuvituksellisia illallisia. Yksisarviseksi pukeutunut Gala emännöi kerran illallisia valtavassa kurpitsojen peittämässä sängyssä oselotin pentua hellitellen.

Les dîners de Gala on näyttely Salvador Dalísta ennemmin kuin Salvador Dalín näyttely. Sen kuratoivat Pauli Sivonen ja Tarja Väätänen.

Serlachius-museo Gustaf 16.6.–21.10.2018

Julkaisu

Näyttelyjulkaisu esittelee näyttelyn teemaa ja Salvador Dalín myöhäistuotantoon sisältynyttä keittokirjan kuvitusta.

Video

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen kertoo Salvador Dalín myöhäistuotannosta ja hänestä kertovasta näyttelystä Serlachius-TV:n haastattelussa.