Kyse on ajasta

Koen Vanmechelenin näyttely, jonka pääosassa ovat kanat

Serlachius-museo Gösta 19.5.2018—16.9.2018

Belgialainen Koen Vanmechelen (s. 1965) on monialainen taiteilija, jonka tuotantoon kuuluu maalauksia, veistoksia, valokuvia, videoita ja installaatioita. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin monikymmenvuotisesta työstään elävien eläinten kuten kanojen kanssa.

Vanmechelenin näyttely tuo Serlachius-museo Göstaan ja sitä ympäröivään puistoon hänen taiteensa sen koko laajuudessa. Vanmechelen on Belgian tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Hänen teoksiaan on viimeksi nähty mm. Kasselin Documentassa 2012 ja Venetsian biennaalissa 2017. Tämä on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Pohjoismaissa.

Keskeisiä käsitteitä Vanmechelenin taiteessa ovat diversiteetti, identiteetti, vapaus, tasapaino ja ihmisoikeudet. Hän on syvästi eettinen taiteilija, joka on huolissaan maapallon tilasta ja ihmisen tulevaisuudesta lajina.

Hän pyrkii sekä vertauskuvallisesti että konkreettisesti avaamaan näkymiä tulevaisuuteen, jossa ihmiset eivät riistä luontoa eivätkä toisiaan, vaan elävät tasapainossa keskenään. Taiteella on tässä työssä keskeinen rooli. “Taiteilijaa motivoi halu muuttaa maailmaa, ei valta ottaa se haltuunsa”, hän sanoo. Näyttelyn kuratoi Timo Valjakka.

Serlachius-museo Gösta 19.5.–16.9.2018

Dokumentti

Taiteilija Koen Vanmechelen kertoo Serlachius-TV:n dokumentissa työstään elävien eläimien parissa ja taiteestaan, johon se liittyy.

Julkaisu

Kyse on ajasta -näyttelyyn liittyvä samanniminen kirja.