Kaukainen kosketus

Touching from a Distance

Serlachius-museo Gösta 13.6.2015—13.9.2015

Miltä pieni suomalainen paikkakunta näyttää ulkopuolisen silmiin? Ryhmä valokuvataiteilijoita kuvasi syyskuun lopussa 2014 Mänttää kymmenen päivän ajan. Näistä kuvista mänttäläistaustainen Ville Lenkkeri kokosi Göstan paviljonkiin kesän 2015 päänäyttelyn Kaukainen kosketus.

Kukin taiteilijoista toteutti omakohtaisen projektin, jossa he työskentelytapojensa, taustojensa ja näkemystensä kautta heijastivat kohtaamistaan kaupungin kanssa. Tarkoitus oli altistaa Mänttä ulkopuolisen silmille sekä riippumattomalle ja innovatiiviselle kuva-analyysille. Taiteilijoiden ei tarvinnut olla vieraskoreita.

Osa taiteilijoista oli suomalaisia, osa ulkomaalaisia. Osalle Mänttä oli tuttu aiemmilta vierailuilta tai kuulopuheista, osalle se taas oli kuin mikä tahansa pikkukaupunki maailman muiden kaupunkien joukossa. Toiset tulivat Mänttään valmiin suunnitelman kanssa. Toiset taas halusivat kuvata ilman suunnitelmaa.

Kaukainen kosketus -näyttelyn taiteilijat ovat Roger Ballen, Elina Brotherus, Petros Efstathiadis, Aino Kannisto, Trish Morrissey, Esko Männikkö, Pekka Niittyvirta, Inta Ruka ja Pekka Turunen.

Serlachius-museo Gösta 13.6.–13.9.2015