Ichi-go, ichi-e

Turvapaikanhakijoiden elämää Takeshi Moron valokuvaamana

Serlachius-museo Gustaf 6.7.2013—31.12.2013

Mäntässä asuvien turvapaikanhakijoiden elämä avautuu tänä kesänä katsojille valokuvataiteilija Takeshi Moron valokuvien kautta. Moron kuvista koottu näyttely avattiin Gustaf-museossa 6. heinäkuuta ja se on esillä vuoden loppuun.

Japanilaissyntyinen Takeshi Moro asuu ja työskentelee nykyisin Yhdysvalloissa. Hän opettaa taidetta Santa Claran yliopistossa Kaliforniassa ja toimii samalla vapaana taiteilijana. Hän on viettänyt opintojensa jälkeen paljon aikaa taiteilijaresidensseissä ympäri maailmaa.

Mänttään Moro tuli Ruovedeltä siirretyn turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen vuoksi. Hän halusi kuvata vastaanottokeskuksen saapumista ja elämää japanilaiseen teeseremoniaan liittyvän ichi-go ichi-e -ajattelutavan pohjalta. Ajattelu korostaa jokaisen teeseremonian sisältämän kohtaamisen tärkeyttä.

Sama ainutkertaisen kohtaamisen ajatus hänellä oli kuvatessaan turvapaikanhakijoita. Kuvien keskeisiä henkilöitä ovat afganistanilaiset Hussein, Qalandar ja Wali. Takeshi Moro osallistui heidän päivittäiseen elämäänsä, kuljeskeli heidän kanssaan Mäntässä ja seurasi heidän rutiinejaan kotona.

Kuvista muodostui kolmiosainen näyttely, jossa miesten elämää lähestytään eri näkökulmista. Näyttely ripustetaan Gustaf-museon pienoismallihuoneeseen, jossa valokuvat keskustelevat Mäntän teollisuusyhteisön kehityksestä kertovan historian kanssa.

Serlachius-museo Gustaf 6.7.–31.12.2013