Gustafin enkelit

Operaatio taidekaupunki

Serlachius-museo Gustaf 7.1.2012—5.3.2017

Vahvasti humoristisella otteella toteutetussa näyttelyssä tutustutaan taidekaupunki Mäntän syntyyn, kehitykseen ja nykypäivään.

Näyttelyyn on luotu salapoliisitarina, joka on saanut innoituksensa televisiossa 1970-luvun lopulla pyörineestä suosikkisarja Charlien enkeleistä. Taidekaupungin salaisuutta selvittää Gustafin enkelit, Mäntän ensimmäisen paperipatruunan ja taiteenkerääjän Gustaf Serlachiuksen nimeä kantava etsivätoimisto.

Näyttelyssä liikutaan etsivätoimiston salaperäisissä toimistonurkkauksissa, joissa kävijä voi syventyä taidekaupungin olemukseen muun muassa lyhyiden videofilmien äärellä. Näyttelyä varten tuotetuissa lyhytfilmeissä on haastateltu mänttäläisiä kulttuurivaikuttajia ja virkamiehiä sekä taiteilijoita ja taiteesta innostuneita kaupunkilaisia.

Videoiden aiheina ovat taidekaupungin katukuvan keskeiset monumentit ja nykyiset kulttuurikohteet, kuten Serlachius-museot Gustaf ja Gösta sekä Taidekeskus Honkahovi. Esille tuodaan kaupungin suuret, valtakunnallisestikin näkyvät festivaalit: nykytaiteen suurkatselmus Kuvataideviikot ja pianofestivaali Mäntän Musiikkijuhlat.

Mäntästä kulttuuripääkaupunki?

Vuonna 2006 Mänttä hämmästytti suomalaisia, kun se ilmoitti jättävänsä hakemuksen Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2011. Pienen kaupungin mittava ponnistus on tuotu myös osaksi näyttelyn tarinaa.

Taidekaupungin arvoitukseen on luvassa leikkimielinen ratkaisu, joka paljastuu etsivätoimisto Gustafin enkelien tarkan tutkinnan tuloksena.

Serlachius-museo Gustaf 7.1.2012–5.3.2017