Playground / Leikkikenttä

Elina Brotheruksen valokuvia ja videoita Fluxus-taiteen hengessä

Serlachius-museo Gustaf 16.6.2018—6.1.2019

Elina Brotheruksen Playground / Leikkikenttä -näyttelyn uudet valokuvat ja videoteokset ovat performatiivisia, absurdeja ja hauskoja. Ne esittelevät samalla uuden puolen Brotheruksen tuotannossa.

Vuosina 2016–2018 syntyneet teokset perustuvat Fluxus-taiteiljoiden 1960–1970-luvulla tekemiin teosohjeisiin, ‘event scoreihin’. Näiden lyhyiden, muutamia lauseita sisältävien ohjeiden avulla kuka tahansa taiteilija voi myöhemmin toteuttaa uudestaan jonkin tapahtuman tai performanssin.

Brotherus otti scoret työskentelynsä lähtökohdaksi, tulkitsi ohjeet omalla tyylillään ja haki vaikutteita entistä useammilta taiteilijoilta. Monissa teoksissa hän on tehnyt yhteistyötä tanssija ja koreografi Vera Nevanlinnan kanssa.

Elina Brotherus voitti arvostetun Carte blanche PMU 2017 -palkinnon Ranskassa syksyllä 2017. Palkintoon liittyvä Règle du jeu -näyttely oli esillä Pompidou-keskuksessa Pariisissa. Näihin samoihin teoksiin perustuva näyttely nähdään nyt paljon laajempana Serlachius-museo Gustafissa, jossa on esillä noin kuusikymmentä valokuvaa ja kolmekymmentä videota. Näyttelyn kuratoi tohtori Susan Bright.

“Elina Brotheruksen uudet valokuvat ja videot ovat samalla aikaa vakavia ja hauskoja.”

Aamulehti 12.6.2018

Serlachius-museo Gustaf 16.6.2018–6.1.2019

Kuva: Elina Brotherus, Appelsiinitapahtuma, 2017. Omistettu Åke Hodellille: Katso pitkään kahta tai kolmea appelsiinia. (Bengt af Klintberg: 25 appelsiinitapahtumaa, 1963–66)

Video

Taiteilija Elina Brotherus ja kuraattori Susan Bright keskustelevat Brotheruksen uudesta tuotannosta.

Julkaisu

Elina Brotheruksen Playground / Leikkikenttä -näyttelyn valokuvateokset leikkimielisessä Flux Boxissa