Menneen ja tulevan välissä

Clare Woodsin maalauksia

Serlachius-museo Gösta 26.3.2022—5.3.2023

Brittitaiteilija Clare Woods (s. 1972) työskentelee maalaamalla varmoin ottein, intuitiota hyödyntäen. Woodsin tyyliin kuuluu näyttävyys ja kauneus, mutta myös rujo estetiikka: läsnä on herkkä raja sairauden ja terveyden, julmuuden ja inhimillisyyden sekä viime kädessä elämän ja kuoleman välillä. 

Viimeaikaisissa maalauksissaan Woods on kuvannut elämän haavoittuvuutta ja lyhytaikaisuutta kukkien sekä ihmiskehon muotojen kautta. Hänen kuvastoonsa on vaikuttanut myös koronapandemia, joka kutisti elämän kodin seinien sisälle. 

Ukrainassa käytävän sodan myötä näyttelyn nimi ja teosten aiheet ovat saaneet aivan uusia merkityksiä. Taiteilija kertoo kuvaavansa teoksissaan pelkoja ja niiden aiheuttamaa ahdistusta. Hänen mukaansa me kaikki joudumme nyt miettimään sitä, mitä on olla ihminen.

Näyttely esittelee Clare Woodsin tuotantoa viiden viime vuoden ajalta ja on Woodsin ensimmäinen esiintyminen Suomessa. Näyttelyn kuraattori on Laura Kuurne.

Yhteistyössä mukana

Teoskuva ylhäällä: Clare Woods, Englantilainen hymy, 2021, öljyväri alumiinille. Taiteilijan ja Martin Asbæk Galleryn omistuksessa.

Video

Katso Clare Woodsin haastattelu Serlachius-kanavalta.

Julkaisu

Näyttelyyn liittyvä julkaisu Menneen ja tulevan välissä esittelee taiteilijan tuotantoa.