Makujen taidetta – Palate Meets Palette -julkaisu
Makujen taidetta – Palate Meets Palette -julkaisu.

Tiedote 13.11.2020

Taide- ja makunautinnot yhdistyvät kutkuttavasti uudessa julkaisussa

Mitä syntyy, kun kymmenen suomalaista huippukeittiömestaria löytää taiteesta inspiraation omaan tekemiseensä? Serlachius-museoiden julkaisema Makujen taidetta – Palate Meets Palette -kirja esittelee uusia ruokaelämyksiä ja kiinnostavia taidetarinoita henkeäsalpaavien valokuvien höystämänä. 

Kirjassa tunnetut keittiömestarit Matti Jämsén, Kai Kallio, Sasu Laukkonen, Heikki Liekola, Jarmo Pitkänen, Sami Sorvoja, Pekka Terävä, Henry Tikkanen, Jari Vesivalo ja Eero Vottonen paneutuvat kukin yhteen taideteokseen ja sen tarinaan. 

Taideteosten innoittamana kokit loivat ruoka-annoksia, joiden reseptit esitellään kirjassa. Kaikki reseptit ovat sellaisia, että annosten toteuttaminen onnistuu myös kotikeittiöissä. Valokuvataiteilija Juha-Pekka Laakio vangitsi mykistäviin annoskuviin taideteoksista välittyneen tunnelman. 

Kirjassa nähdään maalauksia suomalaisilta mestareilta kuten Akseli Gallen-Kallelalta, Hugo Simbergiltä ja Helene Schjerfbeckiltä sekä eurooppalaisilta 1600-luvun mestareilta. Kaikki julkaisun taideteokset kuuluvat Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin. 

Taiteen inspiroimia annoksia

Idea kirjaan syntyi Serlachius-museoissa. Taidemuseo Göstan sydämessä toimivan Ravintola Göstan ravintoloitsija Henry Tikkanen ja museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski pohtivat, miten taiteesta ja ruoasta pääsisi nauttimaan samanaikaisesti muuallakin kuin taidemuseossa. 

Henry Tikkasen mukaan tutut keittiömestarit oli helppo houkutella heittäytymään taiteen maailmaan. ”Kokit, joihin olin yhteydessä, olivat heti mukana. Kenellekään ei tarvinnut sen enempää selittää mistä on kyse. Näyttää siltä, että inspiraation hakeminen muun muassa taiteesta on tuttua”, Tikkanen sanoo.

Päivi Viherkoski haastatteli kaikki kokit. ”Oli mainiota havaita, miten erilaisia näkökulmia kukin valitsi annoksensa lähtökohdaksi. Kokkeja innoittivat taideteoksissa erilaiset asiat kuten värit, muodot, tekniikka, taiteilijan ajatukset, kuva-aiheet ja tunnelma”, hän kertoo. 

Helene Schjerfbeckin Varjo muurilla (n. 1928) inspiroi vastikään edesmenneen Matti Jämsénin muotoilemaan herasta maisemaa. Erik Enrothin värejä hehkuva Espanjalainen hedelmätori (1955) puolestaan sai Jarmo Pitkäsen kokeilemaan suomalaisilla marjoilla maalaamista. Hänen annoskuvansa valikoitui myös kirjan kansiaiheeksi. 

Magnus Enckellin värikylläinen Kaloja, asetelma (1909) inspiroi Eero Vottosta toteuttamaan kala-annoksen, jossa on samaa henkeä kuin taiteilijan teoksessa. Frans Snydersin Koira, metsäkauris ja vihanneksia, asetelma 1600-luvulta puolestaan houkutti Heikki Liekolan loihtimaan annoksen, jossa on samaa yltäkylläisyyden ylistystä kuin itse teoksessa.

Kirjan tekstit ovat Päivi Viherkosken, Annika Ylä-Rotialan ja Henry Tikkasen. Se on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Kirjan on kustantanut Kustannusosakeyhtiö PARVS, ja sitä myydään Serlachiuksen verkkokaupassa: https://kauppa.serlachius.fi

Lisätiedot:
Päivi Viherkoski, Serlachius-museoiden kehitysjohtaja, p. 050 352 2567, paivi.viherkoski@serlachius.fi
Henry Tikkanen, Ravintola Göstan ravintoloitsija, p. 050 585 8812, henry.tikkanen@ravintolagosta.fi