Lövön astialeimasin

LOKAKUU 2014

Serlachius-museoiden esinekokoelmaan kuuluu valurautainen astialeimasin, joka on peräisin taidesäätiön perustajan, vuorineuvos Gösta Serlachiuksen saaristotilalta Lövöstä Varsinais-Suomesta. Leimasimessa on Gösta Serlachiuksen monogrammi ja teksti Lövö Gård Hitis. Sillä on merkitty puisia kala-astioita. 

Vierailu ystävien luona Tammisaaren saaristossa 1937 toi Pietarsaaressa syntyneen Gösta Serlachiuksen mieleen lapsuusmuistot meren rannalta. Niiden innoittamana hän alkoi suunnitella pienen saaren ostamista. Lehti-ilmoituksen perusteella Hiittisistä löytyi tila, johon liittyivät laajat kalavedet. Lövön kauppa sinetöitiin syyskuussa 1938.

Gösta Serlachius paneutui Lövössä luonteelleen ominaisella innokkuudella uudisrakentamiseen, maanviljelyyn, puutarhakasvien kasvatukseen, metsästykseen ja kalastukseen. Lövön merellisen sijainnin vuoksi kalastus oli tilan tuotannossa tärkeässä osassa. Ahvenia ja haukia myytiin elävinä; silakkaa, siikaa , lohta ja turskaa suolattiin; pikkukaloista keitettiin Lövön kalalientä, jota varten painatettiin etiketti Mäntän kirjapainossa. Turskasta valmistettiin lisäksi kalanmaksaöljyä ja niiden päät hyödynnettiin kanojen ruuaksi.

Kaloja varten hankittiin kuusipuusta valmistettuja astioita J. A. Salmen astiatehtaalta Merikarvialta sekä Kolho Oy:ltä Vilppulasta. Lövön tilan soikea tunnus leimattiin kala-astioihin leimaraudalla polttamalla. Serlachius-museoiden esinekokoelmaan taltioitu leimarauta on noin 60 cm pitkä esine, jossa on takorautainen varsi ja valurautainen leimaosa. Soikea leimaosa on 12 cm leveä ja 7,5 cm korkea. Leimasimen valmisti Helsingin Leimasintehdas vuonna 1939. Sen oli piirtänyt E. R. Achrén G. A. Serlachius Oy:n rakennusosastolla Mäntässä.

Gösta Serlachius toivoi Lövön tilasta tulevan yhteinen levähdyspaikka hänen lapsiensa perheille. Vuorineuvos itse viihtyi siellä erinomaisesti ja toimi vieraanvaraisena isäntänä ystävilleen. Vieraskirjasta voi lukea, että vuorineuvos laittoi itsekin herkullista ruokaa. Kesällä 1939 Gösta Serlachius kirjoittaa kalansavustuskokeilun onnistuneen niin hyvin, että savukalalle voi povata menestystä kauppatavarana Suomessakin.

Gösta Serlachius vietti Lövössä viimeiset terveet päivänsä ennen vakavaa sairastumistaan lokakuussa 1942. Hänet vietiin saarelta sairaalaan Helsinkiin, jossa hän kuoli 18.10.1942.

Milla Sinivuori-Hakanen
Tutkija

Lövön astialeimasin, 1939. Serlachius-museoiden kokoelmat.
Lövön astialeimasin, 1939. Serlachius-museoiden kokoelmat.