Taivaanpalasia

LOKAKUU 2023

Serlachius-museoiden Taidesaunasta ja sen ympäristöstä on haluttu luoda paikka nykytaiteen kohtaamiselle. Kokonaisuuteen on valittu yksitoista taideteosta seitsemältä nykytaiteilijalta. Yksi niistä, Laura Könösen No Heaven up in the Sky (Joenniemi) (2022), sijaitsee saunan piha-alueella.

Onko maapallon ympärillä sittenkin taivaankansi, joka voi särkyä? Ovatko tieteelliset faktat maapallosta ja avaruuden rakenteesta huijausta? Tällaisilla mielleyhtymillä kuvanveistäjä Laura Könönen (s. 1980) on leikitellyt tehdessään veistosta No heaven Up in the Sky (Joenniemi). Teos koostuu neljästä, osittain siniseksi maalatusta kivenlohkareesta. Sirpaleet kuvaavat taivaalta tippuneita kuorenpalasia. Yksi on asettunut saunan etupuolelle ja kolme samankaltaista on löydettävissä saunan takapihan nurmialueelta. 

Könösen veistosten materiaalina on kivi, tarkemmin sanottuna Korpilahden musta dioriitti. Materiaalivalinta viittaa ikuisuuteen. Kivi koetaan ikuiseksi, kuten taivaskin. Lohkareet on työstetty yhdeltä pinnaltaan kaareviksi ja nämä sileät pinnat on maalattu taivaansinisin sävyin. Kivenpalasia katsoessa silmä alkaa automaattisesti koota niitä yhteen kuin palapeliä. Nämä palaset ovat kuitenkin monin kerroin jykevämpiä palapeliin nähden. Ne eivät ole käsin siirrettävissä.

Taiteilijan mukaan yksi inspiraation lähde teokselle on vuonna 1998 valmistuneen Truman Show -elokuvan loppukohtaus. Tarinan lopussa päähenkilölle selviää, että hän on elänyt lavastetussa maailmassa: taivaan tilalla onkin keinotekoinen kuori, jonka taakse oikea maailma ulottuu. Könösen veistossarja havahduttaa katsojan miettimään myös omaa olemassaoloaan. Onko kaikki ympärillämme totta vai onko olemassa toisiakin totuuksia?

Näin Laura Könösen taivaanpalasia ensimmäisen kerran vuonna 2021 Helsinki Biennaali -nykytaidetapahtumassa Helsingin Vallisaaressa. Kahdeksasta lohkareesta muodostunut teos lepäsi Aleksanterinpatteri -nimisen puolustusvallin suojassa omalla aukiollaan. Siniseksi maalatut kivet hohtivat kirkkaassa alkukesän auringonpaisteessa. Tällä hetkellä tämä Biennaalia varten tehty teos Ei taivasta rajana (2021) on siirretty pysyvästi Helsingin Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistoon. Taiteilijan toive on, että hän saisi jatkaa sarjan tekoa ympäri maapalloa ja singauttaa yhden myös kauas avaruuteen.

Taidesauna valmistui vuonna 2022 Serlachius-museo Göstan paviljongin taakse, aivan Melasjärven läheisyyteen. Sinisenä hohtava järvenpinta, taivas ja Laura Könösen veistosryhmä muodostavat yhtenäisen maisemakuvan. Yhdessä ne toteuttavat Taidesaunan suunnitelman perusajatusta, jossa arkkitehtuuri, luonto ja taideteokset ovat vuoropuhelussa toistensa kanssa.

Eeva Ilveskoski
amanuenssi

Lähteet:
Helsinki Biennaali podcast, jakso 8, Laura Könönen: Pohdin töissäni ihmisen peruskaihoa ja elämän absurdiutta, HAM, toukokuu 2021 
Sivonen, Pauli & Viherkoski, Päivi (toim.). Taidesauna. Parvs, Helsinki 2023.

Laura Könönen, No Heaven up in the Sky (Joenniemi), 2023, dioriitti. Kuva: Serlachius-museot, Sampo Linkoneva
Laura Könönen, No Heaven up in the Sky (Joenniemi), 2022, dioriitti. Kuva: Serlachius-museot, Sampo Linkoneva