Anna Autio, Nimetön 1 sarjasta Hukkuneet, 2017–2019, pigmenttivedos.
Anna Autio, Nimetön 1 sarjasta Hukkuneet, 2017–2019, pigmenttivedos.

Tiedote 27.5.2024

Kiitoskirjeitä on polveileva kiitosten ketju taiteilijalta toiselle

Serlachius Pääkonttori | 15.6.2024–16.2.2025

Taideteos voi joskus vaikuttaa katsojaansa niin voimakkaasti, että kokemuksesta jää pysyvä jälki. Kiitoskirjeitä on näyttely ja kirjeketju, jossa hyvät sanat siirtyvät eteenpäin tekijältä toiselle. Näyttely avautuu Serlachius Pääkonttorilla 15.6.

Kiitoskirjeitä on syntynyt poikkeuksellisella tavalla. Siinä taiteilijat ovat valinneet toiselta taiteilijalta teoksen, joka on jättänyt heihin lähtemättömän jäljen tai herättänyt uusia ajatuksia. He ovat myös lähettäneet kiitosviestin teoksen tehneelle taiteilijalle. 

Tämä taiteilija on puolestaan tehnyt oman valintansa ja lähettänyt jälleen viestin teoksen tekijälle. Näin on syntynyt monipolvinen ketju ja näyttely, jonka ripustus etenee samassa järjestyksessä kuin kiitokset. 

Näyttelyn alkuperäisidea on Serlachiuksen suunnittelupäällikön Tarja Väätäsen, joka pyysi mukaan toiseksi kuraattoriksi ja ketjua aloittamaan taiteilija Elina Brotheruksen. 

”Taiteilijat ovat paitsi taiteen tekijöitä, myös sen katsojia. Kun taiteilija kiittää toista taiteilijaa, se on aivan erityinen kokemus. Se tulee samasta olemisen ja tekemisen tavasta kuin oma taiteilijuus”, Elina Brotherus kertoo. 

Taiteilijoiden vuoropuhelu avautuu katsojalle

Ketjua seuraamalla katsoja pääsee sisälle taiteilijoiden vuoropuheluun ja taiteen verkostojen yhteyteen. Samalla hän näkee teoksia, jotka ovat herättäneet näyttelyn taiteilijoissa uusia ajatuksia.

Näyttelyn kuraattorit ovat järjestäneet jokaisen taiteilijaparin kanssa vapaamuotoisen tapaamisen, jossa on keskusteltu taiteesta ja paljon muustakin. ”On ollut hienoa kuulla kiitoksia, joita taiteilijat ovat toisilleen antaneet. Kauniit sanat ovat elämässä todella tärkeitä, niitä ei ole koskaan liikaa”, Brotherus painottaa.

Kiitoskirjeissä on mukana 19 suomalaista nykytaiteilijaa tai taiteen parissa muuten työskentelevää. Näyttely sisältää monipuolisesti eri tekniikoilla toteutettuja teoksia. Myös taiteilijoiden lähettämät viestit ovat erilaisia. Kirjeen lisäksi kiitos voi olla vaikkapa laulu, video tai paita. Kaikki kiitokset ovat esillä näyttelyssä.

Näyttelyssä ovat mukana Catarina Ryöppy, Anna Autio, Sasha Huber, Petri Saarikko, Anne Koskinen, Esa Hämäläinen, Paula Tuovinen, Sami Korkiakoski, Kim Somervuori, Konsta Ojala, Jyrki Nissinen, Ville Vuorenmaa, Ninni Luhtasaari, Udi Salmiaitta, Jemiina Halonen, Laura Vainikka, Johanna Väisänen, Ritva-Liisa Virtanen ja Eija Isojärvi.

Kiitoskirjeitä-näyttelystä ilmestyy myöhemmin julkaisu, jossa esitellään taiteilijoiden teokset ja niihin liittyvät viestit. Julkaisun kustantaa Kustannusosakeyhtiö PARVS.

Yhteydenotot ja kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, susanna.ylajarvi@serlachius.fi, p. 050 560 0156

Tiedotteet ja kuvat: https://serlachius.fi/media/

Serlachius avoinna:
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18


Käyntiosoitteet:

Serlachius Kartano, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius Pääkonttori, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä 

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa: FacebookInstagram, XYouTubeLinkedIn