Kansainvälisen tiivispaperin valmistajien kokouksen ruokalista Mäntästä 1930

SYYSKUU 2013

Mäntässä suhtaudutaan vakavasti kokousjärjestelyihin. Tästä  kertoo myös syyskuun helmemme,  joulukuussa 1930 järjestetyn kansainvälisen tiivispaperin valmistajien kokouksen ruokalista.

Kokouksen isäntänä toimi vuorineuvos Gösta Serlachius. Hän oli taipuvainen puuttumaan pienimpiin yksityiskohtiin, kuten hänen 17.11.1930 päivätty kirjeensä taiteilija Eric O.W. Ehrströmille osoittaa.

Ruokalistan etusivulle oli ajateltu jotain Mänttä-aiheista kuvaa. G. A. Serlachius Oy:n yli-insinööri Silfversparre oli ehdottanut kuvaa selluloosatehtaasta, mutta kun nyt oli kyseessä voipaperikokous, olisi ehkä parempi ottaa kuva uudesta voipaperikoneesta, pohti Gösta.

Toisaalta me emme halua mainostaa omaa tehdastamme ja meidän voipaperiamme, koska niin monia muita maita on edustettuina, niin että voisimme ehkä mieluummin valita jonkun yleisen kuvan Mäntästä. Niitä kai löytyy riittämiin Mänttä-kirjasta… Saadaksemme ruokalistat niin miellyttäviksi  kuin mahdollista, olemme hieroneet älynystyröitämme useita päiviä ja olen sitä mieltä, että tulos on melko hyvä.

Olen ajatellut laittaa ruokalistan kiiltävään valkaistuun voipaperipussiin,  Mäntässä valmistettuun. Tietenkään ei haittaa, jos muutama Sinun sioistasi tulisi käyttöön, mutta mieluummin niin kevein värein kuin mahdollista.

Gösta avasi myös ruokalistan leikillistä tekstiä, jossa ”kukonhäntä” (tuppstjärt) tarkoitti cocktailia, ”cherie” sherryä ja Serre-la-Cuise on ranskalainen tapa ääntää Serlachius, mutta tarkoittaa ”nipistä minua reidestä”! Gösta lupasi selvittää vielä puhelimessa lisää ajatuksiaan, mikäli ne eivät kirjeessä aukea.

Helena Hänninen
Tutkija

Kansainvälisen tiivispaperin valmistajien kokouksen ruokalista Mäntästä vuodelta 1930. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.
Kansainvälisen tiivispaperin valmistajien kokouksen ruokalista Mäntästä vuodelta 1930. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.