Hannes Autereen tekemät Huhkojärven saunanovet

KESÄKUU 2014

Taiteilija Hannes Autere oli merkittävässä osassa, kun Gösta Serlachius 1920-luvun lopulla rakennutti Huhkojärven taloa suomalaisen talonpoikaiskulttuurin ihannekuvaksi. Autereen Huhkojärvelle veistämät saunanovet kuuluvat Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan. 

1920-luvun lopussa Gösta Serlachius muodosti Huhkojärven talon yhdistämällä Mäntän naapuripitäjästä Koskenpäältä hankkimiaan taloja ja torppia. Niiden vanha rakennuskanta ei vastannut Serlachiuksen käsitystä kauniista talonpoikaisrakennuksista. Uudet rakennukset tehtiin hyödyntäen vanhojen rakennusten hirsiä. Taiteilija Hannes Autere oli suunnittelemassa sekä rakennuksia että niiden koristelua ja kalusteita.

Huhkojärven sauna oli muurattu kivestä. Sitä koristivat reliefiovien lisäksi Autereen tekemät maalaukset. Huhkojärven talon hankinnasta kertova kalevalamittainen runo oli ikuistettu pukuhuoneen seiniin. Saunan kattoon oli maalattu neljätoista tyttöä. Gösta Serlachiuksen kertoman mukaan ne olivat jo vuonna 1940 peittyneet nokeen.

Reliefein koristeltuja mäntypuisia saunanovia on kaksi. Toisessa ovessa kaksi mieshenkilöä kylpee saunassa. Gösta Serlachius kertoo kuva-aiheesta eräässä kirjeessään: ”Sommittelu on kokonaan Autereen ja se esittää kahta nuorta tyttöä, jotka kylvettävät minua, sekä vanhaa muijaa, joka pesee Auteretta itseään.”

Toisen oven kuva-aiheesta ei valitettavasti ole vastaavaa aikalaiskuvailua. Reliefissä on kuvattu mies ja nainen kylpemisen jälkeen pihalla vilvottelemassa. Mies istuu kivellä männyn juurella ja nainen ohjentaa hänelle pyhkeen. Taustalla näkyy hirsirakennuksen salvottu nurkka.

Huhkojärven saunan vihkiäiset pidettiin 26. ja 27. päivänä kesäkuuta vuonna 1930. Gösta Serlachius oli kutsunut tilaisuuteen useita taitelijoita ja muita ystäviään. Pekka Halonen ja Louis Sparre olivat estyneet tulemasta, mutta paikalla olivat Gösta ja hänen poikansa R. Erik Serlachiuksen vieraina taiteilijat Hannes Autere, Eric O. W. Ehrström, Akseli Gallen-Kallela ja Jorma Gallen-Kallela, maanviljelysneuvos Adolf Forssell, Ateneumin intendentti Torsten Stjernschantz ja metsänhoitaja Emil Vesterinen.

Saunan vihkiäisiä varten Gösta Serlachius oli kutsunut Huhkojärvelle myös karjalaisen kylvettäjänaisen Marfan, jonka hän oli oppinut tuntemaan Karjalassa omistamallaan Syskyjärven metsätilalla. Pahoja henkiä karkottavat Marfan loitsut lumosivat kertoman mukaan Gallen-Kallelan niin, että tämä oli unohtaa koko saunan.

Milla Sinivuori-Hakanen
Tutkija

Hannes Autere, Huhkojärven saunanovet, 1920-luvun loppu.
Hannes Autere, Huhkojärven saunanovet, 1920-luvun loppu.