Hugo Simberg – Veljekset, 1900-luvun alku

KESÄKUU 2015

Taiteilija Hugo Simbergin (1873–1917) öljymaalaus Veljekset hankittiin Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan huutokaupasta lähes sata vuotta teoksen valmistumisen jälkeen, vuonna 1999. Maalaus esittää kahta poikaa, jotka tutkivat maalaustelineellä, staflialla olevaa taideteosta.

Aiheena on taiteen katsominen. Pojat suhtautuvat kumpikin omalla tavallaan näkemäänsä. Simberg ei halunnut sanallisesti selittää teoksiaan. Siksi myös pojat voivat tulkita esillä olevan maalauksen vapaasti, pitää tai olla pitämättä siitä.

Aiheeltaan maalaus on taidekasvatuksellinen. Viime kädessä katsoja luo mielessään teoksen sitä katsoessaan. Ajatus kiinnosti Simbergiä, joka oli itsekin mukana taidekasvatusliikkeessä toimien 1900-luvulla mm. Konstverk till skolan / Taidetta kouluihin –yhdistyksen taideasiantuntijana ja hallituksen jäsenenä. Kysymykset, mitä taide on ja miten se toimi, kiinnostivat häntä.

Taideteoksen tulkinta onnistuu ilman, että katsoja tietää taiteilijasta, teoksesta tai sen malleista. Kuitenkin ne ihmiset, joita taide kiinnostaa, haluavat usein tietää myös tekijästä tai siitä missä ja milloin teos on syntynyt. Taustojen tuntemus avaa uudenlaisia näkökulmia ja lisää taidetietämystä.

Simbergin Veljeksien valmistumisajankohdasta ja malleista on olemassa ristiriitaista tietoa. Osa ns. faktoista on totta, osa ei. Olivatko taiteilijan malleina tamperelaiset Railon veljekset Kalle ja Lauri vai helsinkiläiset Siveniuksen pojat?

Taiteilijan Helsingin ateljeessa otettujen valokuvien perusteella tiedetään, että maalaus oli olemassa jo 1902. Simberg muutti Tampereelle 1904 työn perässä aloittaakseen Johanneksen kirkon, nykyisen Tampereen tuomiokirkon freskojen teon. Freskona kirkkoon valmistui myös tulkinta 1903 valmistuneesta ja 1904 valtion palkinnon voittaneesta öljyvärimaalauksesta Haavoittunut enkeli.

Tutkijoita varoitetaan usein, ettei muistitietoon pidä luottaa. Simberg avioitui oppilaansa Anni Bremerin kanssa 1910. Lähes kolmekymmentä vuotta Veljesten ja kaksitoista vuotta taiteilijan kuoleman jälkeen Anni Simberg antoi Veljeksistä tiedon, että se oli maalattu Tampereella 1904–1906. Sittemmin on erheellisesti arveltu, että Veljesten malleina olisivat olleet tamperelaiset Railon pojat.

Veljeksistä isompi on kuitenkin selvästi sama poika kuin Haavoittuneen enkelin öljyväriversiossa. Malli oli nimeltään Werner Sivenius. Näin ollen Mäntän maalauksessa taidetta katsovat helsinkiläiset Siveniuksen pojat, josta toisen etumini oli Werner.

Marjo-Riitta Simpanen
Tutkija

Hugo Simberg, Veljekset, 1904/1906, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Hannu Miettinen.
Hugo Simberg, Veljekset, 1902, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Hannu Miettinen.