Hannes Autereen taidetta Mäntässä

Hannes Autereen taidetta Mäntässä -verkkojulkaisu kerää yhteen merkittävimmät kuvanveistäjä Hannes Autereen ja vuorineuvos Gösta Serlachiuksen yli kymmenvuotisen yhteistyön tulokset. 1920-luvun lopusta 1940-luvun alkuun asti Autere toteutti Serlachiuksen Mänttään rakennuttamiin rakennuksiin ja niiden sisustukseen lukuisia koristeveistoksia, reliefeitä sekä muita tilaustöitä, joista saadaan nauttia vielä tänäkin päivänä. 

Saarijärveläinen kuvanveistäjä Hannes Autere (1888–1967) muistetaan erityisesti suomalaista kansanelämää lempeän humoristisesti kuvaavista puuveistoksistaan. Innoituksen teostensa aiheisiin hän sai pääasiassa kotiseutunsa maalaiselämästä ja siellä kuulemistaan tarinoista. Lisäksi Autere teki uskonnollisaiheisia teoksia, joita löytyy useista suomalaisista kirkoista.

Hannes Autere oli monipuolinen taiteilija, joka aloitti taiteilijanuransa pienillä tinatöillä, mutta siirtyi myöhemmin puuveistosten ja -reliefien työstämiseen. Kuvanveiston ohella Autere oli innokas maalari. Serlachiukselle työskennellessään Autere pääsi kuitenkin kokeilemaan taitojaan mitä erilaisempien työtilausten parissa, kuten rakennuspiirustusten suunnittelussa. 

Vuorineuvos ja Mäntän patruuna Gösta Serlachius (1876–1942) oli suuri taiteen ystävä ja keräilijä. Hän tuki useita aikansa taiteilijoita heidän urallaan muun muassa taidehankinnoin. Serlachius myös haaveili oman taidemuseon perustamisesta Mänttään, ja vaikka tämä haave ei hänen elinaikanaan toteutunutkaan, oli Serlachiuksen merkitys Mäntän kaupungin kehityksen kannalta merkittävä. Serlachius muun muassa otti Mäntän kirkon rakennuttamisen vastuulleen, kun Mäntän seurakunta vuonna 1921 erosi Vilppulan seurakunnasta. Tästä rakennusprojektista sai myös alkunsa Serlachiuksen ja Autereen tuottelias yhteistyö, joka jatkui aina Gösta Serlachiuksen kuolemaan asti.

Autere oli Serlachiukseen vuonna 1927 tutustuessaan kerännyt jo jonkin verran mainetta taitavana kuvanveistäjänä, mutta monet hänen uransa parhaista teoksista syntyivät kuitenkin Serlachiuksen toimeksiannosta. Mänttään valmistettujen tilaustöiden ansiosta kuvanveistäjän tuotanto laajeni ja maine taiteilijana levisi yhä laajemmalle. 

Gösta Serlachius puolestaan arvosti Autereen monipuolista osaamista ja omaperäistä tyyliä, vaikka ristiriidoiltakaan ei miesten välillä voitu aina välttyä. Tilaustöiden lisäksi Serlachius keräsi innokkaasti omaan taidekokoelmaansa Autereen itsenäisiä veistoksia ja maalauksia. Kyseiset teokset täydentävät nykyisin Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmia.

Tämän verkkojulkaisun avulla pääset tutustumaan Mäntästä edelleen löytyviin Hannes Autereen teoksiin helposti ja hauskasti vaikka kotisohvalta käsin!

Hannes Autere, Metsän arviointi ja leimaus, 1934, puureliefi, vuorineuvos Gösta Serlachiuksen työhuoneen kaluston laatikosto, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva
Hannes Autere, Metsän arviointi ja leimaus, 1934, puureliefi, vuorineuvos Gösta Serlachiuksen työhuoneen kaluston laatikosto, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva