Emil Wikströmin Gösta Serlachiukselle valmistama mitali, 1926

HELMIKUU 2014

Vuonna 2014 muistetaan 150-vuotissyntymäjuhlaansa viettävää kuvanveistäjä Emil Wikströmiä (1864–1942), ystävien kesken Wiikaa. Nuoren Wikströmin varhainen tukija oli Mäntän tehtaiden perustaja, kauppaneuvos G. A. Serlachius. Serlachius-suvun ja taiteilijan yhteistyö jatkui vuorineuvos Gösta Serlachiuksen aikana. Tuolloin Mänttä sai kaksi monumenttia, G. A. Serlachius muistomerkin Koskelanlammen rantaan ja Serlachius-suvun hautamuistomerkin Mäntän hautausmaalle.

Kuvanveistäjä, professori Emil Wikström toimi säätiön perustamisvuodesta 1933 alkaen kuolemaansa, vuoteen 1942 asti Gösta Serlachiuksen taidesäätiön varapuheenjohtajana ja taideasiantuntijana. Wikströmille Serlachius oli ennen muuta taidemesenaatti, mikä käy ilmi Wikströmin suunnittelemasta Gösta Serlachiuksen henkilömitalista.

Valettu pronssimitali oli Emil Wikströmin 50-vuotislahja 26.4.1926 syntymäpäiväänsä viettäneelle Gösta Serlachiukselle. Mitalia on tiettävästi olemassa vain tämä yksi, uniikki kappale.

Mitalit ovat taide-esineitä, jotka ovat sukua veistotaiteelle ja numismatiikalle eli rahataiteelle. Perinteiset mitalit ovat pyöreitä kuten kolikot, mutta eroaavat niistä sikäli, ettei mitaleilla ole rahan vaihtoarvoa, vaan ne ovat muistoesineitä.

Mitalissa on aina kaksi puolta. Serlachius-mitalin etupuolelle (averssi) on kapiteelein, isoin kirjaimin kirjoitettu henkilön nimi ja kuvattu Gösta Serlachiuksen profiili kääntyneenä vasemmalle.

Takasivulla (reverssi) on roomalaisin numeroin vuosi ”XXVI” sekä kapiteelein ruotsiksi sana ”APRIL”, mikä viittaa Gösta Serlachiuksen syntymäkuukauteen, mutta myös kevääseen. Takasivulta löytyvät Serlachiuksen syntymä- ja 50-vuotisjuhlavuodet arabialaisin numeroin ”1876” ja ”1926”.

Myös takasivun keveästi asteleva, liehuvahelmainen nainen liittyy Gösta Serlachiuksen henkilöön allegorisesti. Neito on kevään symboli, ehkä myös taiteen muusa, joka kantaa toisessa kädessään runsauden sarvea, yltäkylläisyyden ja vaurauden vertauskuvaa ja toisessa kukkakimppua, kevään ja kauneuden vertauskuvaa.

Patinoinnin jälkeen mitaliin on lisätty kaksi kaiverrusta. Takasivulta alhaalla on taiteilijan nimi ja mitalin valmistumisvuosi. Sylinteripinnasta löytyvä kaiverrus kertoo taiteilijan ja hänen mesenaattinsa suhteesta: “Till min vän Gösta Serlachius från Wiika” eli Ystävälleni Gösta Serlachiukselle Wiikalta.

Marjo-Riitta Simpanen
Tutkija

Emil Wikström, Gösta Serlachius -mitali, 1926, pronssi, Serlachius-museoiden kokoelmat.Emil Wikström, Gösta Serlachius -mitali, 1926, pronssi, Serlachius-museoiden kokoelmat.
Emil Wikström, Gösta Serlachius -mitali, 1926, pronssi, Serlachius-museoiden kokoelmat.