Fazer -marmeladirasia. Olga Gummerus-Ehrström, tuote-etiketti Fazerin marmeladeihin, 1908–1909, käyttögrafiikka, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Teemu Källi.
Olga Gummerus-Ehrström, tuote-etiketti Fazerin marmeladeihin, 1908–1909, käyttögrafiikka, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Teemu Källi.

Tiedote 16.11.2019

Serlachius-museot ja Fazer jatkavat yhteistyötä – historiallinen marmeladirasia myyntiin

Serlachius-museoiden ja Fazerin yhteistyö jatkuu, kun joulumyyntiin saadaan jo toinen taiteilija Olga Gummerus-Ehrströmin (1876–1938) historiallisella kuvalla koristettu marmeladirasia. Tällä kertaa erikoisrasian saivat perinteikkäät Finlandia-marmeladit. 

Serlachiuksen kokoelmiin kuuluva Amor-aiheinen kuvitus on suunniteltu alunperinkin Fazerin marmeladirasiaan, ja se ajoittuu vuosiin 1908–1909. Makeisrasioita myydään Serlachiuksen museokauppojen ja verkkokaupan lisäksi Fazer Experience -vierailukeskuksen myymälässä.

Loppuvuodesta 2018 Serlachius-museot ja Fazer julkaisivat Olga Gummerus-Ehrströmin kuvittaman Pihlaja-marmeladien erikoispakkauksen. Makeiset tunnetaan paremmin Kettukarkkeina. Olga Gummerus-Ehrström suunnitteli 1900-luvun alkupuolella Fazerille myymälätölkkien etikettejä ja makeispakkauksia. Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin kuuluu parikymmentä tällaista luonnosta tai vedosta.

Olga, kutsumanimeltään Olli, oli monipuolisesti lahjakas taiteilija, joka teki miehensä Eric O. W. Ehrströmin eli Bucklanin (1882–1934) työparina ja itsenäisesti mm. maalauksia, lasimaalauksia, kuvituksia, muotipiirroksia, käsityömalleja ja veistoksia.

Pariskunta suhtautui intohimoisesti työhönsä, ja heidän kiinnostuksenkohteensa ulottuivat laajalle: taiteen lisäksi luonnontieteisiin, kirjallisuuteen, arkkitehtuuriin, vieraisiin kieliin ja kulttuureihin sekä kulinarismiin ja muotiin. Lapseton pariskunta testamenttasi koko taiteellisen jäämistönsä ystävänsä ja mesenaattinsa Gösta Serlachiuksen perustamalle taidesäätiölle.

Pariskunnan elämäntyötä käsittelevä laaja näyttely Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide avattiin tammikuussa 2019 Serlachius-museoissa. Sen on nähnyt jo noin 78 000 kävijää. Näyttely jatkuu taidemuseo Göstassa 12.1.2020 saakka ja Gustaf-museossa 3.5.2020 saakka. Näyttelyssä esillä olevista teoksista suurinta osaa ei ole koskaan aiemmin esitelty julkisesti.

Finlandia-marmeladeilla värikäs historia

Marmeladit ovat Fazerin vanhimpia tuotteita, niitä on valmistettu jo 1800-luvun lopulta lähtien. Ne pakattiin näyttäviin pakkauksiin ja lahjarasioihin, joiden kuvittajiksi kutsuttiin tunnettuja suomalaisia taiteilijoita. Kuvituksia ovat tehneet mm. Akseli Gallen-Kallela ja Tove Jansson.

Finlandia-kuulien alkuperäinen nimi oli Kruunajaismarmeladi, ja niiden tarina juontaa yli sadan vuoden taakse. Vuonna 1902 hedelmämarmeladeja lähetettiin Englannin tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin. Näyttävään kruunajaisrasiaan oli painettu tarkka jäljennös kuninkaan kruunusta. Vuonna 1947 marmeladeja taas lähetettiin häälahjaksi prinsessa Elisabetille, tulevalle kuningattarelle.

Kruunajaismarmeladin nimi muuttui vuonna 1948 Finlandiaksi, mutta rasiassa on edelleen muistona kruunun kuva. Alun perin Finlandia-makeisia valmistettiin Helsingissä Tehtaankadulla. Tänä vuonna klassikkotuotteen reseptiä on päivitetty ja marmeladit sopivat nyt myös vegaaneille.

Seuraa Serlachius-museoita:
facebook.com/serlachius
twitter.com/serlachius
instagram.com/serlachiusmuseums

www.serlachius.fi

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta: Joenniementie 47, 35800 MänttäSerlachius-msueo Gustaf: R. Erik Serlachiuksen katu 2, 35800 Mänttä

Lisätiedot:
Serlachius-museot: Susanna Yläjärvi, tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi
Fazer Makeiset: Liisa Eerola, viestintäjohtaja, 044 710 8860, liisa.eerola@fazer.fi