Ester Toivosen valokuva vuodelta 1934

HEINÄKUU 2019

Vuoden 1934 Miss Eurooppa Ester Toivonen (1914–1979) oli vuosina 1935–1938 usein nähty vieras Mäntässä. Kun Gösta ja Ruth Serlachius tapasivat nuoren Esterin vuonna 1934, tuolloin 52-vuotias vuorineuvoksetar alkoi kutsua häntä tyttärekseen ja 58-vuotiaan vuorineuvoksen toivomuksesta Ester kutsui häntä ajan tavan mukaan sedäksi.

Ennen missiksi tuloaan Ester Toivonen oli työskennellyt Elannon myyjättärenä Helsingissä. Misseys muutti hänen elämänsä. Serlachiusten ohjauksessa hän tutustui ns. suuren maailman etikettiin, sen käytöstapoihin, pukeutumiseen, jne. Omien sanojensa mukaan ensimmäisinä missiaikoinaan hän ”ei ollut vielä valmis mihinkään”.

G. A. Serlachius Oy:n kuva-arkistossa on säilynyt saippuamainosta varten otettu Ester Toivosen mainosvalokuva, johon kaunotar on kirjoittanut omistuksen ”Vuorineuvos Serlachius’lle sydämmellisin terveisin Ester Toivonen 5/6.1934”. Toivosen elämäkerran mukaan hänen ja vuorineuvos Serlachiuksen tuttavuus alkoi mainostoimisto Erva-Latvalan kautta, joka välitti Miss Euroopalle pyynnön saapua Mänttään muotokuvan maalausta varten. Ensimmäinen käynti ajoittuu loppuvuoteen 1934, jolloin pietarilaissyntyinen emigranttitaiteilija Georges von Swetlik (1912–1991) aloitti Miss Euroopan muotokuvan maalaamisen.

Gösta Serlachiuksen johtama G. A. Serlachius Oy oli Erva-Latvan toimiston asiakas. Sama toimisto oli hoitanut syksystä 1934 Miss Euroopan sopimus- ja mainosasioita. Serlachius totesi jälkikäteen, ettei muotokuvan luonnosten tekeminen olisi vienyt kuin kolme päivää, jos hän ja hänen rouvansa eivät olisi pitäneet Ester Toivosesta. Tuttavuus kehittyi ystävyydeksi ja Serlachiusten kodista tuli Ester Toivoselle kuin toinen koti, lepo- ja pakopaikka seuraaviksi 3–4 vuodeksi.

Keväällä 1935 kolmikko teki yhteisen matkan Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan. Toivosella oli sovittuja mainoskuvauksia Hollannissa ja Serlachiukset yhdistivät oman kevätmatkansa samaan niin, että Hollannista matkaa jatkui ensin Berliiniin, jossa Miss Eurooppa näki museossa kasvoista kasvoihin veroisensa kaunottaren, Nefertiti-veistoksen. Seuraavaksi vuorossa olivat Milano, Genova, Monte Carlo ja Nizza. Marseillesta matkustettiin laivalla Marokon Casablancaan ja edelleen Marrakesiin, Fésiin ja Rabatiin. Paluumatka alkoi Lissabonin kautta ensin Pariisiin ja Lontooseen, jonne Ester Toivonen jäi opiskelemaan englannin kieltä.

Saksaa koulussa opiskelleelle englannin kielen taito oli tarpeen, sillä haaveissa siinsi elokuvatähden ura Hollywoodissa. Elokuvan kansainvälistä tähteä Ester Toivosesta ei tullut, mutta hän näytteli vuosina 1934–1943 neljässätoista Suomi-filmissä. Gösta Serlachiuksen kirjeenvaihdossa on säilynyt Ester Toivosen ja Suomen Filmiteollisuuden (SF) välisiä elokuvasopimuksia.

Vuonna 1933, jolloin Ester Toivonen oli valittu Miss Suomeksi, hän tapasi tulevan miehensä, viipurilaisen upseerikokelas Eero Sireliuksen (myöhemmin Siirala), jonka kanssa hän avioitui ja sai kaksi lasta. Ystävyys Serlachiusten kanssa säilyi Gösta ja Ruth Serlachiuksen elinajan, joskin vuoden 1938 jälkeen Toivonen vieraili harvoin Mäntässä.

Marjo-Riitta Simpanen
tutkija

Ester Toivosen valokuva vuodelta 1934, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.
Ester Toivosen valokuva vuodelta 1934, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.