Elena Näsänen, Night and Day, 2023, 2-channel video installation, still image.
Elena Näsänen, Night and Day, 2023, 2-channel video installation, still image.

ELENA NÄSÄNEN | YÖ JA PÄIVÄ
Serlachius-Museo Gösta | 25.3.2023–3.3.2024

Tiedote 24.3.2023

Elena Näsäsen videoteos Yö ja päivä kertoo kaksi tarinaa ilmastokriisistä

Videotaiteilija Elena Näsäsen näyttely Yö ja päivä käsittelee globaalia ilmastokriisiä. Joillekin ilmastonmuutos merkitsee äärimmäistä kuivuutta, toisille lisääntyviä myrskyjä ja tulvia. Serlachius-museo Göstassa nähtävä kaksikanavainen videoinstallaatio avautuu yleisölle 25.3.

Videoteoksessa esiintyy kaksi toisiaan muistuttavaa naista. Toinen heistä vaeltaa äärimmäisen kuivalla vuoristoseudulla jossain Etelä-Euroopassa, toinen kuuntelee myrskyn nousemista pohjoisella saarella. Molempia rooleja näyttelee sama näyttelijä, Ella Mettänen. 

Ovatko naiset toistensa kaksoisolentoja, vai onko toinen toisen mielikuvituksen tuotetta? Yhdennäköisyys viittaa siihen, että ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia. Siksi myös ilmastonmuutoksen seuraukset ja siitä kannettava vastuu ovat yhteisiä kaikille.

Elena Näsänen (s. 1968) käsittelee ilmastonmuutosta ketään syyttämättä. Silti videoteos kertoo selvästi, että aika on käymässä vähiin ratkaisujen löytämiseksi. Yö ja päivä pureutuu myös ilmastonmuutoksen poliittisiin seurauksiin: muuttoliikkeeseen, globaaliin eriarvoistumiseen ja siitä seuraavaan syyllisyyteen. 

Näsänen yhdistää teoksissaan elementtejä perinteisestä elokuvakerronnasta ja videoinstallaatiosta. Äänimaailma on erityisen tärkeä hänen teoksissaan. Hänen taiteelliselle ilmaisulleen on tunnusomaista runollisuus. Myös Yö ja päivä välittää sanomansa katsojalle lyyrisin keinoin, vaikka käsittelee vaikeaa ja poliittisesti värittynyttä aihetta.

Itsenäinen teos Myrsky-elokuvan rinnalla  

Elena Näsänen valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1998. Hänen teoksiaan on nähty festivaaleilla ja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilijaprofessoriapuraha. 

Vuonna 2022 valmistui Näsäsen lyhytelokuva Myrsky, jota on ehditty esittää muun muassa Tampere Film Festivalilla sekä DISFF 45 -lyhytelokuvafestivaalilla Kreikassa. Installaatio Yö ja päivä on osin samoista kohtauksista leikattu itsenäinen teos. Myrsky on nähtävissä YLE Areenassa 31.12.2023 asti.

Yö ja päivä -videoteoksen tuotantoon ovat taiteilijan rinnalla osallistuneet tuottaja Danai Anagnostou, kuvaaja Jussi Eerola, äänisuunnittelija Anne Tolkkinen, säveltäjä Pessi Levanto, värimäärittelijä Marko Terävä ja VFX-suuunnittelija Jari Hakala. Näyttelyn kuraattori on Serlachius-museoiden amanuenssi Tomi Moisio. 

Elena Näsäsen työskentelyä ja videoteoksen tuotantoa ovat tukeneet Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus, AVEK – Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus, Suomen elokuvasäätiö, Kenno Filmi Osk, Saastamoisen Säätiö, Yle – Uusi Kino ja Serlachius-museot. 

Tiedotteet ja kuvat: https://serlachius.fi/media

Lisää taiteilijasta: http://www.elenanasanen.com

Lisätiedot ja kuvapyynnöt: Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi 

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube,