EGS työskentelee This Could Go on Forevever -näyttelynsä parissa. Kuva: Marko Rantanen
EGS työskentelee This Could Go on Forevever -näyttelynsä parissa. Kuva: Marko Rantanen

Tiedote 23.9.2022

EGSin kolmen kirjaimen loputon matka vie Serlachius-museoihin

Kolme kirjainta E, G ja S on vuosien varrella piirtynyt niin hylättyihin tehtaisiin kuin ydinsukellusvenesatamiin ympäri maailmaa. Maamme tunnetuimpiin graffititaiteilijoihin kuuluvan EGSin näyttely This Could Go on Forever kertoo näiden kolmen kirjaimen matkasta eri ympäristöissä, toteutettuna eri materiaaleilla. Näyttely avautuu Serlachius-museo Göstassa 24.9.2022.

EGS on maalannut graffiteja 13-vuotiaasta lähtien. Vuosien saatossa hänen täginsä on piirtynyt erilaisiin kohteisiin yli viidessäkymmenessä maassa. Nykyisin EGS tekee monipuolisesti muutakin taidetta, mutta graffitilla on edelleen merkittävä rooli hänen tuotannossaan. Graffitin jättämää perua on myös hänen halunsa pysyä anonyyminä.

Serlachius-museoissa nähtävä näyttely on monivaiheisen prosessin tulos. EGS teki hylätyn virolaisen teollisuusrakennuksen seinään graffitin, joka dokumentoitiin, ja sen pohjalta syntyi kolmiosainen lasiveistos Riihimäellä. Valmis veistos otettiin mukaan seuraavalle matkalle Viroon, ja sen pohjalta syntyi uusi maalaus, joka dokumentoitiin ja niin edelleen. Teoskokonaisuuden muodostavat prosessia esittelevä dokumentti, valokuvat graffitimaalauksesta, lasiveistokset sekä EGSn suoraan näyttelytilan seinään maalaama graffiti.

Maantieteellinen ja historiallinen ulottuvuus

EGSin näyttelyssä yhdistyvät maantieteellinen ja historiallinen ulottuvuus. Hän maalaa graffitinsa usein ränsistyneisiin rakennuksiin Viron syrjäseuduilla. Ne ovat maan neuvostomenneisyyden jäänteitä: käytöstä poistuneita tehdas- tai konttorirakennuksia, tyhjilleen jääneitä kolhoosikanaloita ja kylmän sodan aikaisia ohjussiiloja. Luonto on vuosikymmenien mittaan alkanut vallata takaisin näitä betonista valettuja rakennelmia. 

Kukaan ei tiedä kuinka pitkään graffitit tai seinät, joihin ne on maalattu, ovat olemassa. Koko prosessi on kuvattu kaitafilmille, mikä osaltaan korostaa muistojen ja menneisyyden kietoutumista nykyhetkeen. Osa teosprosessin valokuvista on otettu neuvostovalmisteisilla kameroilla, jotka ovat olleet käytössä silloin, kun tehtaatkin ovat olleet täydessä toiminnassa.

Graffitien dokumentointi onkin tärkeällä sijalla EGSin tuotannossa. Myös This Could Go on Forever -projektissa surumielinen maisema on voimakkaasti läsnä. Ympäristö muodostuu yhtä tärkeäksi kuin siihen maalatut kolme kirjainta. 

Miksi EGS on valinnut kohteeksi juuri Neuvosto-Viron hylätyt rauniot? EGSin taiteessa on hyvin henkilökohtainen juonne: hän käsittelee niin yhteiskunnan kuin kuvataiteenkin historiaa omien muistojensa ja taustansa kautta. Vuonna 1974 syntynyt taiteilija on matkustellut Virossa 1980-luvulta lähtien, ja merkittävää osaa hänen lapsuudestaan on varjostanut kylmän sodan ilmapiiri sekä kahtiajakautunut Eurooppa. This Could Go on Forever -teosprosessin elementit liittyvät tämän aikakauden käsittelyyn ja uudelleenarviointiin.

Näyttelyn projektityöryhmään kuuluvat EGSin lisäksi valokuvaaja Marko Rantanen ja graafinen suunnittelija Viktor Gurov. Näyttelyn projektivastaava on amanuenssi Tomi Moisio. 

Näyttelyyn liittyy sanomalehden muotoon tehty julkaisu, joka on pakattu kovakantiseen koteloon. Julkaisun on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Parvs. Julkaisua myydään Serlachius-museoiden verkkokaupassa: https://kauppa.serlachius.fi

EGSin näyttely This Could Go on Forever on avoinna Serlachius-museo Göstassa 24.9.2022–5.3.2023.

Tiedotteet ja kuvat: https://serlachius.fi/media

Yhteydenotot:
Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:

https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot