EGS: This Could Go on Forever

HUHTIKUU 2023

Graffititaiteilijana tunnetuksi tullut EGS (s. 1974) on toteuttanut teosprosessiaan This Could Go on Forever vuodesta 2021 alkaen. Serlachius-museoissa 24.9.2022–5.3.2023 nähty samanniminen näyttely oli ensimmäinen installaatio teoskokonaisuudesta, joka näyttelyn päätyttyä hankittiin Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan. This Could Go on Forever yhdistelee taiteilijan tuotannon keskeisiä teemoja, kuten matkustamista, historiaa, vallankäyttöä ja vapautta.

Teosprosessin This Could Go on Forever idea on periaatteessa yksinkertainen: matkustetaan Viron syrjäseuduille, etsitään tyhjilleen jäänyt neuvostoaikainen rakennus tai sen rauniot ja maalataan sinne graffiti. Tämä prosessi dokumentoidaan ja palataan Suomeen. Valokuvien ja kaitafilmin pohjalta toteutetaan kolmiosainen lasiveistos Riihimäellä. Tämä veistos pakataan laatikoihin ja matkustetaan uudestaan Viroon, tällä kertaa eri seudulle. Veistoksen inspiroimana maalataan uusi graffiti, mikä kuvataan ja palataan Suomeen valmistamaan sen pohjalta uusi lasiveistos. Tämä prosessi voisi jatkua loputtomiin, mihin teoksen englanninkielinen nimikin viittaa.

This Could Go on Forever on myös hyvin käsitteellinen teos, joka haastaa käsitykset taideteoksen olemuksesta. Varsinainen taideteos ei ole ränsistyneen rakennuksen seinään maalattu graffiti sen enempää kuin sen kuvallinen dokumentaatiokaan. Lasiveistokset ovat toki taideteoksia itsessään, mutta tässä tapauksessa varsinainen taideteos on itse teosprosessi kaikkine ulottuvuuksineen. Serlachius-museoissa nähty installaatio koostui kaitafilmiprojisoinnista, lasiveistoksista kuljetuslaatikoineen sekä matkan aikana syntyneistä luonnoksista ja maalauspaikoilta kerätystä dokumentaarisesta aineistosta. Tämäkin kokonaisuus on kuitenkin vain yksi tapa esitellä teosprosessia.

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin graffititaiteilijoihin lukeutuva EGS on toistuvasti käsitellyt tuotannossaan myös vaikeita, poliittisesti värittyneitä teemoja. Omasta henkilöhistoriastaan käsin taiteilija tarkentaa yhteiskunnallisiin kipupisteisiin ja kontekstoi ajankohtaisia kysymyksiä kytkemällä ne lähihistoriaan. This Could Go on Forever luo silmäyksen Viron lähimenneisyyteen ja erityisesti maan uudelleenitsenäistymisen murroskohtaan. 

EGSin projekti tuo ikään kuin uuden elämän syrjäseutujen unohdetuille raunioille. Samalla huomion keskipisteeseen nousevat yksittäisten ihmiskohtaloiden pienemmät tarinat, jotka helposti jäävät historiankirjoituksen suurempien kertomusten varjoon. Esimerkiksi Neuvostoliiton romahtaminen oli varmasti muutos parempaan, mutta yksittäisten ihmisten elämään sillä saattoi olla myös musertava vaikutus. Digiaikaan siirtyminen lienee enemmistön mielestä siunaus, mutta monilla tehdaspaikkakunnilla sen vaikutukset – työttömyydestä tyhjeneviin liikehuoneistoihin ja sosiaalisiin ongelmiin – voivat olla myös ei-toivottuja. EGSin Viroon sijoittuvan taideprojektin kysymyksenasettelut ovat puhuttelevia myös suomalaisen rakennemuutoksen raunioita tarkasteltaessa. 

Tomi Moisio
Amanuenssi

Installaatiokuva EGSin This Could Go on Forever -näyttelystä. Kuva: Sampo Linkoneva
Installaatiokuva EGSin This Could Go on Forever -näyttelystä. Kuva: Sampo Linkoneva
EGS This Could Go on Forever
Stillkuva EGSin matkalta Viroon. Kuva: Marko Rantanen
Installaatiokuva EGSin This Could Go on Forever -näyttelystä. Kuva: Sampo Linkoneva
Installaatiokuva EGSin This Could Go on Forever -näyttelystä. Kuva: Sampo Linkoneva