Bernar Venet, 88.5° Arc sarjasta Veritical Arcs, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva.
Bernar Venet, 88.5° Arc x 7 sarjasta Vertical Arcs, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva.

Tiedote 27.9.2021

Bernar Venet’n veistos Serlachius-museo Göstan puistoon

Serlachius-museo Göstan puistossa julkistetaan maanantaina 27.9.2021 maailmankuulun ranskalaisen kuvanveistäjän Bernar Venet’n veistos 88.5° Arc x 7 sarjasta Vertical Arcs. Corten-teräksestä valmistettu, lähes kuusi metriä korkea veistos sijoittuu puiston avoimelle ruohokentälle ja muodostaa näyttävän katseenvangitsijan museon sisääntulotien varteen.

Bernar Venet (s. 1941) on kansainvälisesti arvostettu kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Ranskassa ja New Yorkissa. Häntä on pidetty 1960–70-luvuilta lähtien minimalistisen, käsitteellisen veistotaiteen edelläkävijänä. Venet tunnetaan erityisesti dynaamisista teräsveistoksistaan, joissa hän leikittelee painovoimalla ja kolmiulotteisuudella. 

Serlachiuksen kokoelmiin hankittu veistos on osa Vertical Arcs -sarjaa, jonka veistoksia yhdistävät puolikaarista muodostuvat matemaattisen tarkat linjat ja teosten materiaali, Corten-teräs. Sarjaan kuuluvia veistoksia on esillä julkisilla paikoilla ympäri maailmaa.

Kesällä 2011 kuusi miljoonaa kävijää vieraili Benar Venet’n yksityisnäyttelyssä Versaillesin palatsin puistossa Ranskassa. Suurin Venet’n veistoksista on Belgiassa moottoritie E411:n ylle molemmin puolin kohoava Arc Majeur(2019). Peräti 60 metrin korkeuteen kohoavan ja 200 tonnia painavan teoksen on sanottu olevan maailman suurin teräsveistos.

Serlachius-museo Göstan puistoon sijoitettu veistos koostuu nimensä mukaisesti seitsemästä 88,5 asteen kaaresta. Taiteilija kertoo, että hän on halunnut kuvata pystykaarista muodostuvassa veistoksessaan vertikaalisuutta. Kaaria ovat seuranneet pystysuorat linjat. ”Paras osa tuotannostani sai alkunsa, kun otin lähtökohdaksi viivan”, hän myöntää.

”Olemme täydentäneet taidemuseo Göstan yhteydessä olevaa veistospuistoa viime aikoina myös kansainvälisten taiteilijoiden teoksilla. Bernar Venet’n teos sopii ympäristöön erinomaisesti, taiteilijalle ominaisella tavalla jopa matemaattisen tarkasti”, toteaa Gösta Serlachiuksen taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja Henrik de la Chapelle.

Säätiö tallentaa ja esittelee taiteilijan elämäntyötä

Bernar Venet tunnetaan ennen muuta kuvanveistäjänä, mutta hänellä on takanaan monipuolinen ura myös taidemaalarina, piirtäjänä sekä valokuvaajana. Hän on toiminut lavastajana, koreografina ja puvustajana, opettanut, säveltänyt ja kirjoittanut runoja. 

Taiteilija on pitänyt lukemattoman määrän yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin ympäri maailmaa. Hänen teoksiaan sisältyy kymmenien museoiden ja taideinstituuttien kokoelmiin. Hänen elämäntyötään laajasti esitellyt retrospektiivi järjestettiin Lyonin nykytaiteen museossa talvella 2018–19. Parhaillaan Louvre-Lens-museossa on esillä hänen näyttelynsä The Gravity Hypothesis

Venet’n nimeä kantava säätiö perustettiin vuonna 2014 säilyttämään ja esittelemään taiteilijan yli viisikymmentä vuotta jatkuneen uran saavutuksia. Säätiön kokoelmiin voi tutustua rajoitetusti Le Muy -paikkakunnalla Etelä-Ranskassa, jossa taiteilija myös asuu Ranskassa ollessaan.  

Bernar Venet’n tuotantoon on voinut tutustua Suomessa vuonna 2012 Galerie Forsblomilla järjestetyssä näyttelyssä. Galleria on myös edustanut taiteilijaa siitä lähtien.

Taiteilija osallistuu teoksensa julkistamiseen Serlachius-museo Göstassa maanantaina 27.9. klo 13. Tilaisuudessa puhuvat taiteilija, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja Henrik de la Chapelle ja Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen

Lisätiedot:
Pauli Sivonen, Serlachius-museoiden johtaja, p. 050 566 1355, pauli.sivonen@serlachius.fi

Kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Lisätietoja: https://www.galerieforsblom.com/artists/bernar-venet/

Kuva: Sampo Linkoneva

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot