Bernar Venet, 88.5° Arc sarjasta Veritical Arcs, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva.
Bernar Venet, 88.5° Arc x 7 sarjasta Vertical Arcs, 2018, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva.

Bernar Venet’n veistos 88.5° Arc x 7

Maineikkaan ranskalaisen kuvanveistäjän Bernar Venet’n veistos 88.5° Arc x 7 koristaa nyt Serlachius-museo Göstan puistoa. Corten-teräksinen, lähes kuusi metriä korkea veistos on valmistunut vuonna 2018. Se muodostaa nyt näyttävän katseenvangitsijan museon sisääntulotien varteen.

Serlachiuksen kokoelmiin hankittu veistos koostuu nimensä mukaisesti seitsemästä 88,5 asteen kaaresta. Teos on osa taiteilijan Vertical Arcs -sarjaa, jonka veistoksia yhdistävät puolikaarista muodostuvat matemaattisen tarkat linjat ja teosten materiaali, Corten-teräs. Sarjaan kuuluvia veistoksia on esillä julkisilla paikoilla ympäri maailmaa.

Bernar Venet (s. 1941) on kansainvälisesti arvostettu kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Ranskassa ja New Yorkissa. Häntä on pidetty 1960–70-luvuilta lähtien minimalistisen, käsitteellisen veistotaiteen edelläkävijänä. Venet tunnetaan erityisesti dynaamisista teräsveistoksistaan, joissa hän leikittelee painovoimalla ja kolmiulotteisuudella. 

Taiteilija kertoo, että hän on halunnut kuvata pystykaarista muodostuvassa veistoksessaan vertikaalisuutta. Kaaria ovat seuranneet pystysuorat linjat. ”Paras osa tuotannostani sai alkunsa, kun otin lähtökohdaksi viivan”, hän kertoo.

Suurin Venet’n Vertical Arcs -sarjan veistoksista on Belgiassa moottoritie E411:n ylle molemmin puolin kohoava Arc Majeur (2019). Peräti 60 metrin korkeuteen kohoavan ja 200 tonnia painavan teoksen on sanottu olevan maailman suurin teräsveistos. Gibbsin tilalla Uudessa-Seelannissa on esillä 27 metriä korkea teos ja Bonnissa 22 metriä korkeat kaksoiskaaret. 

Säätiö tallentaa ja esittelee taiteilijan elämäntyötä

Bernar Venet tunnetaan ennen muuta kuvanveistäjänä, mutta hänellä on takanaan monipuolinen ura myös taidemaalarina, piirtäjänä sekä valokuvaajana. Hän on toiminut lavastajana, koreografina ja puvustajana, opettanut, säveltänyt ja kirjoittanut runoja. 

Taiteilija on pitänyt lukemattoman määrän yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin ympäri maailmaa. Hänen teoksiaan sisältyy kymmenien museoiden ja taideinstituuttien kokoelmiin. Kesällä 2011 kuusi miljoonaa kävijää vieraili Bernar Venet’n yksityisnäyttelyssä Versaillesin palatsin puistossa Ranskassa.

Venet’n nimeä kantava säätiö perustettiin vuonna 2014 säilyttämään ja esittelemään taiteilijan yli viisikymmentä vuotta jatkuneen uran saavutuksia. Säätiön kokoelmiin voi tutustua rajoitetusti Le Muy -paikkakunnalla Etelä-Ranskassa, jossa taiteilija myös asuu Ranskassa ollessaan.  

Bernar Venet’n tuotantoon on voinut tutustua Suomessa vuonna 2012 Galerie Forsblomilla järjestetyssä näyttelyssä. Galleria on myös edustanut taiteilijaa siitä lähtien.

Video

Katso video Bernar Venet’n veistoksesta ja taiteilijan ajatuksia teoksen sijoituspaikasta.