Anna Estarriola, Moment, installaatio, 2023, sekatekniikka. Kuva: Serlachius-museot, Sampo Linkoneva
Anna Estarriola, Moment, installaatio, 2023, sekatekniikka. Kuva: Serlachius-museot, Sampo Linkoneva

ANNA ESTARRIOLA | MOMENT
Serlachius-museo Gösta | 23.9.2023–3.3.2024

Tiedote 22.9.2023

Anna Estarriolan Moment kutsuu kiehtovan hetken äärelle

Anna Estarriolan Moment-installaatiossa näyttelytila muuttuu hetkiseksi puutarhassa tai kasvihuoneessa. Tilassa seisoo hiustensa varassa hahmo mahdottomassa asennossa murisevien, toukkia muistuttavien olentojen ympäröidessä hänet. Installaatio avautuu Serlachius-museo Göstassa 23.9.2023.

Kataloniasta kotoisin oleva, Suomessa jo vuosia asunut Anna Estarriola (s. 1980) tunnetaan hämmentävistä ja samalla kiehtovista veistoksistaan ja mediainstallaatioistaan. Taiteilija yhdistää työskentelyssään kuvanveistoa, liikkuvaa kuvaa, performanssia ja ääntä luoden mielikuvituksellisia kohtauksia ja tilanteita.

Kuinka kauan Moment-teoksen hahmon on mahdollista pysyä painovoimaa uhmaavassa asennossa? Installaation yli-inhimillisesti tasapainoileva keho tarjoaa vision ihmiskunnan kaipuusta kohti rajoituksettomuutta – sitä mikä ei ole vielä mahdollista. Mikä on toukkia muistuttavien olentojen rooli teoksessa? Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Estarriola tarkastelee usein taiteessaan kohtaamisia inhimillisen ja ei-inhimillisen, tutun ja tuntemattoman sekä elollisen ja ei-elollisen välillä. Tekniset kokeilut toistuvat hänen taiteessaan. Moment-teoksen hahmot jäljittelevät elollisia olentoja häiritsevän yksityiskohtaisesti mutta kuitenkin epätodellisesti.

Missä rajat tulevat vastaan?

Anna Estarriola pohtii työssään todellisuuden havainnointia ja luokittelua sekä organismien kommunikaatiota ja käyttäytymismalleja. Moment-teoksessaan hän vie eteenpäin aiemmasta tuotannostaan tuttuja teemoja: performatiivisuutta, toiseutta, voimaa ja epäonnistumista sekä rajallisuutta ja ikuisuutta.

Teos rinnastaa taiteellisen luomisen elämän kiertokulkuun ja vihjaa loiston hetkeen sisältyvästä väistämättömästä tuhosta. Kuinka pitkälle voi kurkottaa? Kuinka paljon luontoa ja ihmisyyttä voi kontrolloida, muuttaa ja ylittää ennen kuin rajat tulevat vastaan? 

Anna Estarriola on valmistunut Barcelonan taideyliopistosta 2004 ja taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2009. Hänen töitään on esitelty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti sekä hankittu useisiin museokokoelmiin. 

Viime vuosina Estarriolan teoksia on nähty muun muassa Kiasman ARS22-näyttelyssä, Amos Rexissä, Boråsin taidemuseossa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Estarriolalle on myönnetty AVEK-palkinto 2015 ja valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha 2019.

Näyttelyn kuraattori on taidehistorian väitöskirjatutkija Petra Lehtoruusu.

Yhteydenotot ja kuvapyynnöt: Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi 

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, MänttäS
erlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa: FacebookInstagram, XYouTubeLinkedIn