Tealemetree-asema – Teelle puun kanssa
Pöytä teen juomista varten
2015/2025
Tealemetree-asema symboloi Agnes Meyer-Brandisintaiteellista ajattelua sekä dialogia puiden ja ihmisten, taiteen, luonnon ja luonnontieteiden välillä.
Noin kymmenen vuotta sitten taiteilija kutsui tutkijoita teelle puun ja itsensä kanssa Hyytiälän metsäasemalle rakentamansa pöydän ääreen. Asetelma osoittautui erittäininspiroivaksi ainakin ihmisille. Puun mielipidettä emme tunne. Veistoksen nimi on yhdistelmä englannin ja kreikankielisistä sanoista tea=tee, telemetry=mittaaminen etäisyydeltä tai kaukomittaus, tree=puu.

One Tree ID – Salix alba ‘splendens sibirica‘
Tulla puuksi toisella puulle
2019/2025
Puilla, muilla kasveilla, sekä ihmisillä on oma yksilöllinen tuoksunsa. One Tree ID parantaa puun ja ihmisten biokemiallista yhteyttä hajuvedellä, jonka avulla voi “tulla puuksi toiselle puulle”.
Jokaisella puulla on kaasuista ja molekyyleistä muodostuva VOC-pilvensä (VOC = volatile organic compound,suom. haihtuva hiilivety), oma näkymätön ja haihtuva identiteettinsä, jonka kautta se kommunikoi ympäristönsäkanssa. Hajuvedet on toteutettu yhteistyössä tieteellisten kumppaneiden kanssa mittaamalla puun juurista, varresta ja lehdistä niistä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden arvot, joita yhdistellen parfymööri on luonut puukohtaiset tuoksut.
Sivelemällä hajuvettä iholleen ihminen voi viestiä puun kanssa biokemiallisesti. Teos herkistää ja auttaa ajattelemaan puiden vuorovaikutussuhteita niitä ympäröivän luonnon kanssa, mukaan lukien ihmiset. Parhaitensaat yhteyden puuhun käyttämällä hajuvettä aivan puun lähellä.
Näyttelyyn valittiin kaksi puuta: hopeasalava (Salix alba ‘splendens sibirica’)ja sarviketapani (Bucida buceras). Serlachiuksen veistospuistossa kasvava hopeasalava on lähes satavuotias. Sen valitsi ja istutti puistoon 1930-luvulla puutarha-arkkitehti Paul Olsson. Museokaupasta voit ostaa itsellesi näytteen hajuvettä muistoksi kokemuksestasi.

One Tree ID – Bucida buceras
Puu, hajuvesiä, mittauslaitteistoa, pilvimäiset huonekalut
2019/2025
Puilla, muilla kasveilla, sekä ihmisillä on oma yksilöllinen tuoksunsa. One Tree ID parantaa puun ja ihmisten biokemiallista yhteyttä hajuvedellä, jonka avulla voi “tulla puuksi toiselle puulle”.
Jokaisella puulla on kaasuista ja molekyyleistä muodostuva VOC-pilvensä (VOC = volatile organic compound, suom. haihtuva hiilivety), oma näkymätön ja haihtuva identiteettinsä, jonka kautta se kommunikoi ympäristönsä kanssa. Hajuvedet on toteutettu yhteistyössä tieteellisten kumppaneiden kanssa mittaamalla puun juurista, varresta ja lehdistä niistä haihtuvien orgaanistenyhdisteiden arvot, joita yhdistellen parfymööri on luonut puukohtaiset tuoksut.
Sivelemällä hajuvettä iholleen ihminen voi viestiä puun kanssa biokemiallisella tasolla. Teos herkistää ja auttaa ajattelemaanpuiden vuorovaikutussuhteita niitä ympäröivän luonnon kanssa, mukaan lukien ihmiset. Parhaiten saat yhteyden puuhunkäyttämällä hajuvettä aivan puun lähellä.
Näyttelyyn valittiin kaksi puuta: hopeasalava (Salix alba ‘splendens sibirica) ja sarviketapani (Bucida buceras).
Sarviketapania (Bucida buceras) ympäröivän pilven päällä olevalta näytöltä saat ohjeet omaan henkilökohtaiseen One Tree ID -kokeiluusi. Museokaupasta voit ostaa itsellesi näytteen hajuvettä muistoksi kokemuksestasi.
Subsurdum
Seinäkollaasi: piirroksia, valokuvia, videoita, hajuvesiä ja muita elementtejä
2010/2025
Subsurdum on jatkuvasti täydentyvä visuaalinen arkisto, johon onkerätty materiaalia taiteilijan löytöretkiltä paikkoihin ja kirjallisiin lähteisiin viimeisten 20 vuoden ajalta. Se valottaa oivalluksia ja kohtaamisia, jotka ovat kiteytyneet ja kehittyneet Agnes Meyer-Brandisin mielessä ja työpöydällä muun muassa tässä näyttelyssä esitettäviksi teoksiksi.
Subsurdum on laaja, monimutkainen ja verkostomainen kokoelma, jossa on aineksia mikroskooppisen pienistä elementeistä, kuten ilman aerosolihiukkasista aina ilmakehän tai havumetsävyöhykkeen kaltaisiin valtaviin kokonaisuuksiin. Se voi vaikuttaa epälineaariselta ja epäjohdonmukaiselta, mutta se noudattaa omaa logiikkaansa. Osa aineistosta on taiteilijan itse kokemaa ja dokumentoimaa, osa siitä on unelmoitu ja osa arkistoitu tulevaisuudessa kokeiltavaksi, ei-unohdettavaksi raakamateriaaliksi, jota työstetään tulevia tarkoituksia varten.
Muuttoreitti, Siikanevan suo, puu #228, 2023–2024
Sekatekniikka
2025
Suon värisävyt muuttuvat vuodenaikojen vaihtuessa. Kalenterivuosi jakautuu lumiseen ja lumettomaan aikaan. Teos on aikajana, jonka värit on saatu laskemalla värikeskiarvo joka päivä klo 13 otetusta valokuvasta. Muuttoreitti on männyn hidas vaellus läpi Siikanevan suon alati muuttuvan maiseman, josta voi tulkita sen päivittäin kulkeman välimatkan.

Kun puut vaeltavat
5-kanavainen videoinstallaatio, 5 x 4K
2021–2025
Puiden muuttoliiketoimisto (Office for Tree Migration) aloitti vaeltavan metsämännyn (Pinus sylvestris) tarkkailun ja kuvaukset Siikanevan suolla Ruovedellä helmikuussa 2022. Siikaneva on yksi Etelä-Suomen suurimpia yhtenäisiä luonnontilaisiasuoalueita, jonka Metsähallitus suojeli vuonna 1988. Suon pintakerroksen alta, usean metrin paksuisesta turvekerroksesta löytyy merkkejä suon historiasta metsäjärvestä suoksi. Nyt suosta on tulossa mäntymetsä.
Puiden migraatio on maailmanlaajuinen ilmiö, jota on tutkittu osana ilmaston muuttumista Suomessa ja koko maailmassa. Puiden muuttoliiketoimiston agentit ovat todenneet mittausten ja pitkäaikaisten kuvausten avulla, että ilmastonmuutos etenee Siikanevalla nopeammin kuin maahan juurtuneet puut.
Puiden migraatioon vaikuttavat saatavilla olevat vesi, ravinteet ja muut biologiset tekijät. Puut eivät lähde liikkeelle spontaanin idean tai seikkailunhalun takia. Niiden matkailu on paljon hitaampaa kuin ihmisten harjoittama, ja sitä ohjaavat muunlaiset intressit.
Soista, joita on noin 1/3 Suomen pinta-alasta, vain pieni osa on luonnontilaisia. Ihmiset ja ilmastonmuutos muuttavat niitä nopeasti. Siksi taideteos on myös tärkeä dokumentaatio katoavasta suoluonnosta. Vaikka kaikki tämä vaikuttaisikin sadulta, teos ei ole fantasiaa. Se on runollinen katsaus todellisuuteen, joka perustuu taiteelliseen ja tieteelliseen havaitsemiseen ja jonka pää henkilöitä ovat puut.

Office for Tree Migration (OTM) Hyytiälä
Installaatio, eri mittaisia videoita
2016/2024
Näytöiltä voit kurkistaa Puiden muuttoliiketoimistoon (Offlce for Tree Migration). Se sijaitsee 37 kilometrin päässä Mäntästä, Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla. Toimiston monitoreilta seurataan puiden muuttoliikehdintää ja vaeltamista Ruovedellä sijaitsevalla suojellulla Siikanevan suolla ja tieteellisistä seurantakameroista ympäri maailmaa.
Vaikka puut ovat kiinnittyneet maahan juurillaan, on tieteellisesti todistettu, että selviytyäkseen ilmaston muutoksista elinympäristössään ne liikkuvat. Erittäin hitaasti, vuosikymmenten ja vuosisatojen kuluessa.
Toimiston agentit työskentelevät maastossa puita tarkkaillen ja mittauksia tehden. Havainnot puurajojen muutoksista kirjataan jajaetaan kansainvälisen Offlce for Tree Migration -verkoston kanssa.
Videolla laulaa vieraileva OTM-agentti Elsi Sloan. Puiden muuttoliiketoimisto (OTM) Hyytiälä on osa Periferia – Metsätaiteellinen asema -näyttelyä. Se on avoinna yleisölle lokakuun loppuun saakka.

Kuva: Office for Tree Migration – Hyytiälä, © Krista Ylönen 2024