Vanhan taiteen luento
3.4.2025
Elina Räsänen: Kaksi keskiajan taiteen kokonaisuutta Suomessa – säilyneet vs. kerätyt fragmentit
Verkkoluento Teamsissa 3.4.2025 klo 16.15–17.30
Suomalaisissa kokoelmissa olevan keskiajan taide muodostuu teoksista, jotka ovat olleet täällä jo ennen reformaatiota sekä niistä, joita on ostettu tänne 1800-luvun lopulla alkaneen yksityisen taidekeräilyn myötä. Molemmat kokonaisuudet ovat luonteeltaan fragmentaarisia.
Luennossa valotetaan näitä kokonaisuuksia Rogier van der Weydenin kuuluisan maalauksen kahden kopion avulla: toinen on peräisin Pöytyän kirkosta (nykyisin Suomen Kansallismuseossa), toinen kuuluu Serlachiuksen kokoelmaan.
Joutsenia ja pääkalloja – uutta tutkimusta Serlachiuksen taidekokoelmasta
Joutsenia ja pääkalloja on Serlachiuksen ja Helsingin yliopiston taidehistorian oppiaineen yhteistyönä järjestämä kuuden verkkoluennon sarja. Taidehistorian asiantuntijoiden puheenvuorot on suunnattu kaikille kuvien katsomisesta ja niiden historiasta kiinnostuneille. Voit osallistua ostamalla luennon Serlachiuksen verkkokaupasta.
Luentosarjassa keskitytään 1400–1600-lukujen taiteeseen Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmassa. Luennot kertovat, miten eri aikakausien ajatusmaailma näkyy taiteessa ja minkälaisia uusia löytöjä taidehistorian tutkimuksessa tehdään tänä päivänä.
![Elina Räsänen. Kuva: Veikko Somerpuro](https://serlachius.fi/wp-content/uploads/2025/01/elina-rasanen_kuva_veikko-somerpuro-1024x683.jpg)
Elina Räsänen
Elina Räsänen on vanhempi yliopistonlehtori ja taidehistorian dosentti Helsingin yliopistosta. Hänen erikoistumisalansa on keskiajan ja uuden ajan alun taide ja esineellinen kulttuuri Itämeren ympäristössä.
Katso lisätiedot ja osta yksittäinen luento tai koko luentosarja Serlachiuksen verkkokaupasta. Ostaessasi koko sarjan, saat yhden luennon maksutta.
Yhden luennon hinta on 15/10 €
Koko luentosarjan hinta 75/50 €