Okänd konstnär, Porträtt av en kvinna, 1700-talet

FEBRUARI 2024

För 90 år sedan grundade Gösta Serlachius en konststiftelse för att trygga den konstsamling han samlat. Då, år 1933, omfattade konstsamlingen över 220 verk. Nuförtiden finns det i Serlachius konstsamling redan över 10 000 verk och Serlachius agerar nationellt och internationellt även på nutidskonstfältet. Men hur började egentligen allt det här, vilket var det första konstverket Serlachius införskaffade till sin samling?

Gösta Serlachius (1879–1942) fallenhet både för affärer och för samlande visade sig redan då han var mycket ung. Han gick i sista klass i skolan då hans farbror G. A. Serlachius lät honom sköta om agenturen för Mänttä fabriks papperspåsar i sin hemstad Jakobstad samt i Nykarleby och Gamlakarleby.

Under jul- och sommarloven besökte den unge Gösta Serlachius sina kunder, så som handelsmän och bagare. Sina små inkomster som påsagent använde han på att köpa antikföremål. De medel han hade till sitt förfogande var inte stora, och Serlachius berättar år 1928 i sina memoarer om hur även de i familjen skrattade åt ynglingens hobby.

Om hur han införskaffade sitt allra första konstverk berättar Serlachius så här:

”En gång tog jag med min moster Sigrid (–) till en gammal tant i Jakobstad på det villkor att hon skulle vara tyst medan jag köpslog. Sigrid hade många gånger tidigare utan intresse tittat på tantens gamla saker, men då jag köpte av dem vaknade hon upp och skulle ha tagit dem alla. Jag hade bara 10 mark, men fick tantens vackraste föremål, det tidigare nämnda porträttet av en kvinna målat i pastell. Resten köpte tant Sigrid och bröt därigenom sitt löfte.”

Detta Gösta Serlachius första konstinköp var ett porträtt av en ung kvinna målat av en okänd upphovsman, uppskattningsvis på 1700-talet, som han införskaffade i det att han förlitade sig på sin egen konstsmak. Senare använde Serlachius sig av konstexperters hjälp då han utökade sin samling av gammal europeisk konst. Han bekantade sig personligen med sin tids konstnärer och tog för vana att av dem köpa och beställa verk till sin samling och till de byggnader han lät uppföra i Mänttä, som till exempel Mänttä kyrka, huvudkontoret och Joenniemi gård.

Porträttet av den unga kvinnan finns fortfarande i Serlachius konststiftelses samlingar. Det vackra ovalt formade verket är gjort med pastell på pergament. Pastellverk är känsliga för ljus, vilket betyder att deras färger bleknar lätt. Dessutom är pergament mycket känsligt när det gäller att reagera på förhållandena, så som förändringarna i fukt och temperatur. Det första konstverket i Serlachius samling är också ett av samlingens sköraste. Därför kan det visas endast mycket korta tider åt gången, och även då skyddat bakom en vitrin.

Laura Kuurne
Samlings- och utställningschef

Okänd konstnär, Porträtt av en kvinna, 1700-talet, pastell på pergament. Gösta Serlachius konststiftelse. Foto: Teemu Källi.