Wäinö Aaltosen veistos Suomen neito

Kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen on toteuttanut vertauskuvallisen Suomen neidon useampana versiona eri materiaaleihin. Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kullatusta puusta tehty Suomen neito on vanhin Aaltosen tästä aiheesta tekemä veistos. Vuonna 1925 valmistunut veistos hankittiin taidesäätiön kokoelmaan 1996 säätiön ensimmäisenä huutokauppaostoksena. 

Tampereen Hämeensillalla on vuonna 1929 valmistunut noin 4,5 metriä korkea pronssinen Suomen neito. Idealisoitu ja etäinen neito sai erityisaseman maan taiteen edustajana myös ulkomailla. Se on ollut esillä näyttelyissä maailmalla, muun muassa kipsiversiona New Yorkin maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa 1939. Suomessa paheksuttiin sitä, että edustavaan tilaisuuteen lähetettiin veistos alastomasta naisesta. Se kuitenkin valittiin näyttelyn kauneimmaksi taideteokseksi.

1930-luvun alussa Aaltonen toteutti äidiksi kypsyneen neidon lapsineen eduskuntataloon tulevaisuuden vertauskuvaksi.

Wäinö Aaltosen ura kesti Suomen itsenäisyyden ensimmäiseltä vuosikymmeneltä puoli vuosisataa. Hän tulkitsi nuoren valtion henkisiä ideaaleja ja hänen ansiostaan kuvanveistotaide nousi edustustaiteeksi. Aaltosesta tuli Suomen ensimmäinen kuvataiteen akateemikko.

Aaltonen oli Gösta Serlachiuksen taiteilijaystävä, jolta tämä osti ja tilasi veistoksia. 

Helena Hänninen
Tutkija

Teostiedot: Wäinö Aaltonen, Suomen neito, 1925, kullattu puu, korkeus 90 cm, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Alidart

Voit katsoa veistosta eri puolilta kääntelemällä kuvaa joko hiirellä tai sormella. Voit myös lähentää ja loitontaa sitä yksityiskohtia tarkastellen.