Serlachius Pääkonttori ryhmille

Uudistunut Serlachius Pääkonttori on täynnä taidetta, arkkitehtonisia yksityiskohtia sekä mielenkiintoisia tarinoita suomalaisen metsäteollisuuden, Serlachius-suvun ja Mäntän teollisuusyhteiskunnan vaiheista.

Serlachius Pääkonttori on jälleen avoinna vastaanottamaan ryhmiä. Tutustu suosittuun päiväretkien esimerkkiohjelmaamme ja pyydä tarjous ryhmällesi myyntipalvelustamme! 

Vuorineuvos R. Erik Serlachius Mäntän paperitehtaalla 1961, Serlachiuksen kuva-arkisto. Kuva: J. Pohjakallio
Vuorineuvos R. Erik Serlachius Mäntän paperitehtaalla 1961, Serlachiuksen kuva-arkisto. Kuva: J. Pohjakallio

Teollisuuden ja taiteen liitto

Uusi pysyvä näyttely Mesenaatit kertoo Serlachiuksista taiteen tukijoina ja Mäntän ihanneyhteiskunnan rakentajina. Sijansa saavat myös nostalgiset Serla-tuotteet sekä niiden aikanaan uraauurtava markkinointi.

Mitä yhteistä oli Firenzen Mediceillä, Yhdysvaltain Rockefellereillä ja Mäntän Serlachiuksilla? He kaikki toimivat aktiivisesti oman aikansa taiteen tukijoina.

G. A. Serlachius näki liikemiesten sijoittavan rahojaan taiteeseen, otti mallia ja löysi suomalaiset tulevaisuuden lupaukset Akseli Gallen-Kallelan ja Emil Wikströmin. Gallen-Kallelan teoksia onkin Serlachiuksen taidekokoelmassa yli 200.

Mäntästä muodostui paperiteollisuuden myötä vauras pieni teollisuusyhteisö. Paikkakuntaa esiteltiin 1950–60-luvuilla suomalaisena ihanteena. Ulkoministeri Johannes Virolaisen ja Intian pääministeri Nehrun vierailu Mäntässä vuonna 1957 ei ollut ainoa laatuaan.

Kukapa ei olisi kuullut mainoslausetta Serlaa sen olla pitää. Serla-tuotemerkki syntyi 1960-luvulla, kun G. A. Serlachius -yhtiö aloitti pehmeän WC-paperin valmistamisen Mäntässä Euroopan tehokkaimmalla kreppipaperikoneella.

Riiko Sakkinen, Los moimoi de Fuengirola, 2023–2024, yksityiskohta installaatiosta. Kuva: Israel Galán
Riiko Sakkinen, Los moimoi de Fuengirola, 2023–2024, yksityiskohta installaatiosta. Kuva: Israel Galán

Nykytaiteen uusia avauksia

Serlachius Pääkonttorin galleriatiloissa on esillä kaksi nykytaidenäyttelyä: Riiko Sakkisen Los moimoi de Fuengirola sekä varsin koskettavalla tavalla koottu ryhmänäyttely Kiitoskirjeitä

Taiteilija Riiko Sakkinen päätti tutkia Suomea ja suomalaisuutta. Sopiva kohde löytyi Espanjan Aurinkorannikolta. Siellä asuu noin 30 000 suomalaisen yhteisö, jonka jäsenet elävät omaa, puolieristäytynyttä elämäänsä paikallisesta kielestä tai tavoista juuri välittämättä. Tervetuloa Fugeen – suomalaiseen utopiaan!

Kiitoskirjeitä-näyttelyn perusidea on poikkeuksellinen. Suomalaiset taiteilijat ovat valinneet teoksen, joka on vaikuttanut heihin syvästi, ja valmistaneet kiitoskirjeen sen luoneelle taiteilijalle. Kiitosviesteistä syntyy polveileva ketju, jonka kautta yleisö pääsee sisälle taiteilijoiden vuoropuheluun ja taiteen verkostoihin.

Draamaopastus "Yhtiölle töihin" Gustaf-museossa

Naurutakuu! Varaa draamaopastus

Ilo ja nauru kuuluvat museoihin! Hauska draamaopastus Yhtiölle töihin! johdattelee vuoteen 1951. Ryhmänne on joukko paperiyhtiölle töihin pyrkiviä työnhakijoita. Pääkonttorissa arvostaan tietoinen sihteeri perehdyttää teitä talon tavoille: “Mutta hyvä rouva, ette kai te tullut työnhakuun pääovesta?”

Tutustumme Serlachius-yhtiön entisen pääkonttorin historiaan, 1950-luvun työelämään ja museon näyttelyihin. Lopuksi testaamme museon paperipajassa, mihin työnhakijoista on ja kuinka paperinvalmistus sujuu käytännössä.

Soveltuu kaikille, kesto noin 60 min. Ryhmän maksimikoko 25 henkilöä, tarvittaessa jaamme isommat ryhmät pienempiin osiin.

Naiset ravintola Göstan terassilla. Kuva: Suvi Rauhala

Katso suosittu esimerkkiohjelmamme ryhmille

Varatkaa viitisen tuntia aikaa ja uppoutukaa historiaan, taiteeseen ja ihaniin makuelämyksiin sekä Serlachius Pääkonttorilla että Serlachius Kartanolla. Opastuspalveluita tilaavilta ryhmiltä emme peri lainkaan erillistä pääsymaksua.

11.00 Draamaopastus Yhtiölle töihin! Serlachius Pääkonttorilla
12.00 Aikaa tutustua omatoimisesti Serlachius Pääkonttorin kiinnostaviin näyttelyihin
12.45 Siirtyminen Serlachius Kartanolle ryhmän omalla bussilla (n. 3 km)
13.00 Herkullinen lepohetki: pöytiin tarjoiltava lounas Ravintola Göstan kauniissa maisemasalissa
14.00 Mielenkiintoinen taideopastus: rakastetut Kartanon klassikot Serlachiuksen kokoelmasta ja katsaus nykytaidenäyttelyihin
15.00 Tuliaiset! Shoppailuhetki laadukkaassa museokaupassamme. Vaeltele myös kauniissa Veistospuistossa.
15.30 Hyvää kotimatkaa! Lähtökahvit ja voisilmäpulla Ravintola Göstassa

Räätälöidään yhdessä toiveidesi mukainen visiitti!

Serlachiuksen myyntipalvelussa kohtaat kasvollisia, tavoitettavia ihmisiä. Marketta Linkoneva palvelee ryhmäasiakkaitamme niin puhelimitse kuin sähköpostitse arkisin klo 9-15.

Suunitellaan yhdessä ryhmällesi parhaiten soveltuva ohjelma!
Sähköposti: myynti@serlachius.fi ja puhelin: 03 488 6801

Serlachius Pääkonttori aula. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva

1930-luvun arkkitehtuuria ja vaikuttavia yksityiskohtia

Serlachiuksen entinen pääkonttori Mäntän keskustassa on nähtävyys sinänsä. Klassismia ja funktionalismia edustava rakennus valmistui vuonna 1934 G. A. Serlachius Osakeyhtiön käyntikortiksi. Se koristeltiin maineikkaiden taiteilijoiden töillä ja varustettiin aikansa parhaalla tekniikalla. 

Rakennuksen suunnittelivat arkkitehtiveljekset Valter ja Bertel Jung. Vuorineuvos Gösta Serlachius puuttui sen suunnitteluun pienintä yksityiskohtaa myöten. Pääkonttori on toiminut museona vuodesta 2003.