Taiteilijaelämää
Kokoelmanäyttely esittelee ennennäkemättömiä teoksia
Serlachius-museo Gösta 14.6.2009—2.1.2011
Taidemuseo Gösta on asettanut Taiteilijaelämää-näyttelyynsä esille kokoelmistaan paljon ennennäkemättömiä teoksia.
Teemanäyttelyn taideteokset valottavat taiteilijan elämää ja taiteilijaidentiteetin muotoutumista eri aikoina; aherrusta ateljeessa, kouluttautumista, työskentelyä ulkomailla, boheemielämää ja mesenaattien merkitystä taiteellisen työskentelyn ja toimeentulon turvaajana.
Kuvitteellisessa ateljeessa kohtaamme sekä itse taiteilijan että tämän katseen kohteen – mallin, mutta myös taiteilijan arkiseen työhön liittyvää aineistoa, kuten luonnoksia tulevia teoksia varten, mallitutkielmia ja -harjoitelmia sekä työvälineitä. “Omakuvagalleriaan” on ripustettu taiteilijoiden omakuvia, taiteilijatovereita ja taiteilijoiden perheenjäseniä esittäviä maalauksia. Mukana on myös harvoin nähtyjä paperipohjaisia teoksia, akvarelleja, piirustuksia ja grafiikanlehtiä, joita ei valonarkuutensa vuoksi voida esitellä kuin lyhyitä aikoja. Näyttelyä varten on konservoitu ja saatettu näyttelykuntoon useita tällaisia harvinaisuuksia sisältävä kokonaisuus, joka näyttelyn kuluessa tullaan vaihtamaan.
Muita näkökulmia taiteilijan työhön tarjoavat vanhojen mestareiden teokset 1400-1600-luvuilta ja suomalaisten taiteilijoiden opiskelu ja matkat etenkin 1800-luvun lopun Pariisissa. Lisäksi tutustutaan Gustaf Adolf Serlachiuksen (1830-1901) ja Gösta Serlachiuksen (1876-1942) toimintaan taidemesenaatteina. G.A. Serlachius ystävystyi Akseli Gallen-Kallelan ja Emil Wikströmin kanssa ja tuki rahallisesti heidän taiteellista työskentelyään ja ulkomaanmatkojaan. Gösta Serlachius kokosi mittavan kokoelman sekä kotimaista että vanhaa eurooppalaista taidetta, jonka lahjoitti nimeään kantavalle taidesäätiölle vuonna 1933. Tätä nykyä taidesäätiö omistaa yhden laajimmista Akseli Gallen-Kallelan teosten kokoelmista Suomessa.
Näyttely on koottu Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omista kokoelmista. Näyttelyssä käyvät vuoropuhelua kokoelmissa vahvasti edustetut Suomen kultakauden taiteilijat ja toisaalta vanhat mestarit Italiasta, Hollannista ja Espanjasta. Siten teosten ajallinen kaari ulottuu 1400-luvulta meidän päiviimme.
Serlachius-museo Gösta 14.6.2009–2.1.2011