IC-98 Aarremaat-animaatioteos
IC-98, Aarremaat, 3-kanavainen HD videoteos, kesto 53 minuuttia, stillkuva teoksesta.

Tiedote 24.9.2021

IC-98:n Aarremaat etsii ihmisen ja luonnon uutta yhteyttä

Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään muodostama IC-98 tuo 25.9. Serlachius-museoihin uuden animaatioteoksensa Aarremaat. Palkitun taiteilijaryhmän videoinstallaatio ammentaa kansantarinoista sekä yhteiskuntafilosofiasta ja kertoo ihmisyhteisön suunnan etsimisestä ilmastokriisiin johtaneessa maailmassa.

Aarremaat pohjautuu vanhaan itäsuomalaiseen kansantarinaan metsänhaltian ja tiilentekijän kohtaamisesta öisessä metsässä. Tiilentekijä ampuu metsänhaltian, joka jättää kaatuessaan valtavan raiskion. Ihminen käyttää aukiota hyväkseen alkaessaan tehdä maanjakoa. Tarinan voi tulkita kuvaavan modernin yhteiskunnan syntyä ja ihmisen vieraantumista luonnosta.

IC-98:n animaatioissa yhdistyvät klassinen piirrostekniikka ja digitaaliset tehosteet. Serlachius-museoissa mustavalkoinen videoteos nähdään suurelta kaarevalta kankaalta ja siihen liittyy Max Savikankaan säveltämä elektroakustinen kuoromusiikki. Hitaasti etenevässä teoksessa katsojan huomio kiinnittyy kuvassa tapahtuvaan muutokseen. Jokaisella yksityiskohdalla on merkitystä 53 minuutin mittaisessa animaatiossa. 

Aarremaat johdattelee uuden yhteyden löytämiseen

IC-98:n tuotantoa leimaavat Patrik Söderlundin (s. 1974) ja Visa Suonpään (s. 1968) Turun yliopistossa suorittamat kulttuurihistorian opinnot. Niiden tarjoamien aiheiden kirjo on loputon, ja työn alla on yleensä samanaikaisesti useita teoksia, jotka jatkavat toistensa teemoja. Monipuolinen käsitetaiteellinen tuotanto sisältää animaatio- ja muita videoteoksia, kirjoja sekä paikka- ja tilannesidonnaisia taideprojekteja.

Taiteilijaryhmän tuotannon läpäisee filosofinen, ekologinen ja yhteiskuntakriittinen ajattelu. Yli kaksikymmentä vuotta kestäneen yhteistyön aikana IC-98 on käsitellyt taideprojekteissaan muun muassa elollisen ja elottoman luonnon sekä yhteiskuntien ja luonnonjärjestelmien välisiä suhteita. 

Viime vuosien tummasävyiset teokset ovat kuvanneet pääosin ihmiskunnan tuhoa ja sen jälkeistä dystooppista maailmaa. Aarremaat-animaatiossa haetaan uutta suuntaa ja annetaan ihmiskunnalle vielä toivoa. Tulevaisuus on mahdollista pelastaa, mutta se merkitsee ihmisen erityisasemasta luopumista. 

Vanhan kansantarinan lisäksi taiteilijoita on inspiroinut Suomen kansanrunousarkistosta löytyvä kokoelma Luonnon äänet. Sieltä löytyneessä kohtauksessa korpit kerääntyvät keskustelemaan kuolleen ympärille. Teoksen käännekohtaus viestittää, että ihminen voi löytää uuden yhteyden luontoon kuuntelemalla sitä. Paluuta menneisyyteen ei ole: on otettava uusi suunta, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa. 

IC-98 on palkittu vuonna 2009 Kuvataiteen valtionpalkinnolla. Samana vuonna se voitti myös Turku Biennaalin. 2014 taiteilijaryhmä oli ehdolla Ars Fennican saajaksi ja voitti sen yleisöäänestyksen. Seuraavana vuonna IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa teoksella Tunnit, ajat, iäisyydet.

Aarremaat on esillä Serlachius-museo Göstassa 25.9.2021–6.3.2022.

Lue lisää IC-98:sta: http://socialtoolbox.com/

Yhteydenotot:
Tiedottaja Susanna Yläjärvi, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot