Yogi Ramaharakan joogafilosofinen kirja Hengittämisen taito, 1935, Ruth Serlachiuksen suomentamana
LOKAKUU 2013
Gösta Serlachiuksen toinen vaimo, vuorineuvoksetar Ruth Serlachius oli koko ikänsä eri hengellisyyden muodoista kiinnostunut etsijä ja kokeilija. Käännöstyöt Ruth aloitti avustamalla ystävättärensä Gerda Rytin kanssa kirjailija ja kustannustoimittaja Helmi Krohnia, joka oli ryhtynyt suomentamaan keskeistä parapsykologista kirjallisuutta. Krohnin innoittamana Gerda alkoi koota omaa kirjastoaan, johon Ruth innokkaasti tutustui. Rouvien innostus veti mukaansa myös Gerdan miehen Risto Rytin, joka hankki kirjallisuutta Lontoon-matkoiltaan. Kirjojen kääntäminen oli haastavaa, sillä rouvat joutuivat luomaan suomen kieleen alan sanaston alusta alkaen.
Hengittämisen taidon suomentaminen 1935 oli tärkeä varhainen askel joogaharrastuksen rantautumisessa Suomeen. Ruth Serlachius omisti käännöksen ”Suomen nuorisolle toivoen, että meikäläisissäkin oloissa heräisi harrastus sellaisiin harjoituksiin, jotka antavat ihmishengelle valtaa sielun ja ruumiin hallitsemisessa”. Ruthin käännöksestä otettiin kolme lisäpainosta vuosina 1938, 1964 ja 1972. Esitetyn toiveen voi sanoa toteutuneen, vuonna 2008 Yleisradio uutisoi suomalaisten olevan maailman kovimpia joogaajia.
Yogi Ramacharaka tai Ramaharaka on yksi yhdysvaltalaisen lakimiehen ja Uusi ajattelu –liikkeen pioneerin William Walker Atkinsonin käyttämistä kirjailijanimistä. Joidenkin lähteiden mukaan alkuperäisen Yogi Ramacharakan oppilas, Baba Bharata johdatti Atkinsonin yogien oppeihin ja miehet kirjoittivat yhdessä useita joogafilosofisia teoksia edesmenneen opettajansa nimellä. Sekä Bharata että Ramacharaka saattavat kuitenkin olla keksitty tuomaan kirjalle ripaus itämaista salaperäisyyttä.
Ensimmäinen Ramacharakan nimellä julkaistu teos, The Hindu-Yogi Science of Breath (1903) pyrki opastamaan länsimaalaiselle lukijalle ”täsmällisesti ja yksinkertaisesti [—] yogien hengittämisen taidon periaatteet sekä samalla useat yogi-hengityksen harjoitukset ja menetelmät”. Kirjasta tuli heti valtavan suosittu ja siitä otetaan yhä uusia painoksia.
Hanna Huovinen
Museoassistentti