9.1.2025
Kestävä kehitys ja gastronomia arvioitiin: Ravintola Gösta mukaan 360° -oppaaseen
Serlachiuksella Mäntässä toimiva Ravintola Gösta on valittu mukaan arvostettuun eurooppalaiseen 360° Eat Guideen, jossa arvioidaan gastronomisten ansioiden ohella ravintolan tekemää ympäristö- ja vastuullisuustyötä.
360° Eat Guide on ensimmäinen ravintolaopas, joka sananmukaisesti katsoo lautasen taakse. Se palkitsee modernin, läpinäkyvän gastronomian uranuurtajia. Tavoitteena on nostaa esiin ravintoloita, jotka toimivat kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta ja arvostavat myös taustalla työskenteleviä ihmisiä: tuottajia, tavarantoimittajia ja työtovereita.
360°-oppaassa on mukana ravintoloita kymmenestä Länsi-Euroopan maasta. Suomesta mukana on 34 ravintolaa.
Ravintoloitsija, Vuoden Kokki 2001 Henry Tikkanen kertoo, että oppaaseen pääsyä edelsi laaja kysely, jossa piti selvittää yksityiskohtaisesti muun muassa ravintolan käyttämää lähiruokaa, tuottajaverkostoa, hävikin vähentämistä, lajittelua ja kierrätystä sekä henkilökunnan hyvinvointia.
Kyselyä tarjotaan ravintoloille, joilla uskotaan olevan edellytyksiä täyttää pääsyvaatimukset. Lisäksi ravintola käytiin arvioimassa paikan päällä. ”Valinta on meille suuri kunnia. Tämä myös kannustaa meitä tekemään entistä enemmän työtä kestävän kehityksen eteen”, Henry Tikkanen sanoo.
Tärkeä osa Serlachiuksen vastuullisuustyötä
Mäntässä toimiva Serlachius on tehnyt jo vuosien ajan järjestelmällistä ympäristö- ja vastuullisuustyötä. Siitä osoituksena on museoiden vuonna 2021 saama ISO 14001 -ympäristöjohtamisen sertifikaatti, joka uudistettiin loppuvuodesta 2024. Serlachiuksella on myös Visit Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland -merkki.
Ravintola Göstan saamalla maininnalla on tärkeä merkitys myös Serlachiuksen kannalta. Se on osoitus siitä, että samat arvot ohjaavat tiiviissä yhteistyössä museon kanssa toimivan ravintolan toimintaa.
Lisätiedot: Henry Tikkanen, ravintoloitsija, henry.tikkanen@ravintolagosta.fi
Ravintolalistaus: https://360eatguide.com
Kuvat: Ateljee Mäntyniemi, Tomi Aho, Antti Hallakorpi