Toimintamuisti
Petri Eskelisen interaktiivisia veistoksia
Serlachius-museo Gösta 21.3.2020—7.3.2021
Mikä ohjaa kasvua tai hyönteisten parveilua, entä miten muodostuvat ihmisen ajatukset muista elollisista? Petri Eskelisen Toimintamuisti-näyttely pohtii ajankohtaisia kysymyksiä luonnon ja ihmisen suhteesta ja kokoaa yhteen elävien olentojen käyttäytymisen malleja.
Näyttelyn interaktiiviset kasviveistokset Huonekasvi ja Kuivan paikan kasvi heräävät eloon, kun niihin kaadetaan luonnon materiaaleja: vettä tai hiekkaa. Ilman hoivaa ne kuihtuvat ja lakastuvat. Halaamisen mekaniikka puolestaan toistaa käyttäjän käsien liikettä ja ottaa käyttäjänsä tiiviiseen halaukseen. Eskelisen mukaan hänen sähköttömät ja analogiset teoksensa ovat ajatuskokeita, joihin ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta.
Uusimmissa kokeiluissaan Petri Eskelinen on istuttanut teoksiaan varten ruusupapuja erilaisiin rakennettuihin pienoismaailmoihin ja tarkkaillut, miten kasvit niissä toimivat: selviytyvätkö ne labyrintista ja miten ne kamppailevat elintilasta?
Siinä missä mekaaniset kasvit toistavat taiteilijan ennalta määräämää liikettä, elävät kasvit hakeutuvat vettä ja valoa kohti. Eskelisen kuukausia kestäneistä kokeista syntyneet videoteokset luovat kiehtovan maailman, jossa kasvit näyttävät ratkaisevan ongelmia, taistelevan ja tanssivan keskenään. Kun kasvien hidas liike on nopeutettu time lapse -videoihin, voidaan nähdä liikeradat ja mikroliikkeet, joita ei luonnosta voi erottaa. Neljä kasviaiheisen videoteoksen isäksi näyttelyssä on myös yksi elävä labyrintissä kasvava ruusupapu.
Näyttelyn piirustukset ovat myös saaneet aiheensa luonnosta. Niiden pikkutarkat mikrokuviot ovat yhtä lailla kasvatettuja kuin ruusupavutkin: työt on tehty orgaanisesti vailla suunnitelmaa ja ne muistuttavat aluskasvillisuutta, mikrobiologian kudoksia tai parveilevia mehiläisiä.
Näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne.