PÄÄKONTTORIN POHJAPIIRROS
MARRASKUU 2024
G. A. Serlachius Oy:n pääkonttorin ensimmäisen kerroksen pohjapiirroksen avulla voi tarkastella konttorin toimintoja sen vilkkaimmassa kerroksessa. Serlachiuksen piirustuskokoelmaan kuuluva, päiväämätön piirustus ajoittuu todennäköisimmin 1930-luvulle, jolloin rakennus oli aivan uusi.
G. A. Serlachius Oy:n konttoritoimintojen kokoaminen saman katon alle käynnistettiin 1918 yhtiön täyttäessä 50 vuotta. Hanke pitkittyi ja uusi pääkonttori valmistui vasta vuoden 1934 lopulla. Sitä edelsi suunnittelukilpailu, jonka voitti arkkitehtitoimisto Jung & Jungin ehdotus. Tilojen käyttöä oli mietitty perusteellisesti jo varhaisista pääkonttorisuunnitelmista lähtien. Yhtiön johto keräsi suunnittelukilpailua varten virkailijoilta toiveita ja näkemyksiä rakennuksen suunnittelua varten. Osastoilla työskentely ja asiointi pyrittiin järjestämään mahdollisimman käytännöllisesti.
Ensimmäiseen kerrokseen päädyttiin sijoittamaan ne osastot, joissa oli useimmin kävijöitä. Pääkonttorissa asioivilla oli käytössään kolme sisäänkäyntiä auloineen, joita käytettiin kulloisenkin asian mukaan. Talon läpi ei oikaistu, vaikka se tilojen puolesta olisi ollut mahdollista. Eri sisäänkäynnit mahdollistivat sen, että tietyt konttorit voitiin pitää avoinna muita konttoreita pidempään.
Rakennuksen pääovi sijaitsee julkisivun keskellä. Sen luona oli vahtimestarin huone ja konttorin puhelinvaihde. Kaikki puhelut kulkivat vaihteen kautta, joten työskentely oli kiireistä. Tuulikaapin ja vahtimestarin huoneen välillä oli palveluluukku. Aulan kulmassa olivat kirjanpito-osaston huoneet ja äänieristetty puhelinkoppi. Sinne saattoi tilata yksityisyyttä vaativat puhelut, sillä kaikilla ei suinkaan ollut omia työhuoneita.
Pääovea vastapäätä oli hissi. Sen takana sijaitsi lakiosasto. Lakimiehiä tarvittiin yhtiön monituisiin sopimusasioihin, mutta he hoitivat myös henkilöstön yksityisiä asioita, kuten perunkirjoituksia, avioehtoja ja kiinteistökauppoja. Lakimiehen pakeille pyrkivän piti kulkea sihteerin huoneen kautta. Sen yhteydessä oli yksi talon arkistoholveista.
Ensimmäisen kerroksessa pää- ja pohjoisaulan välissä sijaitsivat postitus, kassa ja huoltokonttori, joista oli palveluluukut kumpaankin aulaan. Huoltokonttori oli eräänlainen yhtiön organisoima henkilöstön pankki. Palkat pussitettiin pääkonttorissa. Asiatyttöjen tehtävänä oli hakea palkkarahat pankista ja yhtiön posti konttorista. Postitushuoneesta oli portaat kellarikerroksen lomakevarastoon ja sen kautta kulki myös kirjehissi.
Pohjoisaulan yhteydessä olivat myös kassaan olennaisesti liittyvä tilikonttori ja metsäosaston huoneet, joihin myös oli palveluluukut. Metsäosasto vastasi yhtiön metsänhoidosta ja hoiti raaka-aineen ja energian hankintaan tarvittavia metsä- ja puukauppoja. Siellä asioiville oli oma odotustilansa heti päätyoven tuntumassa. Liikennepäälliköllä oli oma huoneensa oven toisella puolella. Hänen työsarkaansa oli mm. puukuljetuksiin liittyvä logistiikka.
Ensimmäisen kerroksen eteläpäässä otti vastaan huoltotarkastaja, joka vastasi työsuojeluasioista. Huone ja sen läheisyydessä oleva odotustila oli sijoitettu ulko-oven luo, jotta likaisissa työvaatteissa asioivien ei tarvinnut kulkea sisemmälle. Odotustilan toiselle puolelle oli sijoitettu rakennusosaston konttori. Yhtiön rakennusosasto huolehti mm. lukuisien työsuhdeasuntojen korjauksista.
Pääkonttorin etelänpuoleisessa aulassa sijaitsi henkilökunnan kahvio. Kahvitaukojen ajat oli porrastettu työnkuvan mukaan. Tehtaan puoleisessa kulmassa oli vahtimestarin asunto, jonka keittiössä vahtimestarin rouva päivittäin leipoi yhtiön konttoriväelleen tarjoamat pullat. Kahvi valmistui suurella sähkökäyttöisellä keittimellä.
Pohjapiirroksesta voi tehdä päätelmiä asioinnin tavoista: kenen huoneisiin ei ollut lainkaan suoraa pääsyä käytävältä, mitkä asiat hoidettiin aulan puolelta luukun kautta, mitkä suljettujen ovien takana. Konttorin henkilökunnalla oli mahdollisuus kulkea aulassa poikkeamatta toimistosta toiseen, mikäli asema tai työtehtävä sen salli.
Milla Sinivuori-Hakanen
Vastaava tutkija
Lähteet:
G. A. Serlachius Oy:n arkisto, pääkonttoriaineisto, Serlachius-museot, arkistokokoelma.
Metsäosaston historiikki, 1969, Serlachius-museot, kirjasto.
Säätiön historia 1933–2013 -keruu, Serlachius-museot, muistitietoarkisto.
Valkoinen talo -keruu, Serlachius-museot, muistitietoarkisto.