Los moimoi de Fuengirola

Näyttely ja tutkimusprojekti Espanjan Aurinkorannikon suomalaisista

Serlachius Pääkonttori 15.6.2024—16.2.2025

Los moimoi de Fuengirola on näyttely ja tutkimusprojekti, jossa taiteilija Riiko Sakkinen (s. 1976) käsittelee suomalaista identiteettiä. Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa ja sen ympäristössä asuu noin 30 000 suomalaisen yhteisö. Fuengirolan pormestari onkin kutsunut kaupunkiaan Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi. 

Fugessa asuvat suomalaiset eivät välitä opiskella paikallista kieltä tai tapoja. He elävät omaa, puolieristäytynyttä elämäänsä, viettävät kotoisasti aikaa suomalaisissa baareissa ja tukeutuvat omiin suomalaisiin kauppoihinsa, palveluihinsa ja instituutioihinsa.

Itse kaksikymmentä vuotta Keski-Espanjassa asunut Riiko Sakkinen teki kolme matkaa Fuengirolaan. Hän kierteli suomalaisissa baareissa ja tapahtumissa, haastatteli eläkeläisiä, puhelinpalvelutyöläisiä, yrittäjiä, asunnottomia ja virkavaltaa mahdollisesti pakoilevia suomalaisia. Hän tapasi Fuengirolan Merimieskirkon sosiaalityöntekijän, paikallisten medioiden päätoimittajia ja suomalaisen koulun rehtorin.

Keräämänsä materiaalin Sakkinen kokosi näyttelyksi. Se koostuu valtaosin erilaisista muistiinpanoista, valokuvista ja piirroksista, joiden yhteyteen taiteilija on kirjoittanut tekstiä. Mukana on myös videoita ja esineitä. Näyttelyn nimi syntyi suomalaisten tavasta moikkailla toisiaan Fugessa.

Näyttelyn tutkimustyötä on rahoittanut Koneen säätiö, ja se tuottaa antropologiseen ilmiasuun pukeutuvan näkemyksen suomalaisuuden substanssista. Näyttelyn kuraattori on Pauli Sivonen.

Riiko Sakkisen haastattelu

Katso Riiko Sakkisen ja Pauli Sivosen keskustelu, jonka aiheena on Sakkisen antropologinen tutkimus ja näyttely suomalaisuudesta Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa eli “Fugessa”.

Riiko Sakkinen

Riiko Sakkinen on taiteilija, poliittinen toisinajattelija ja yhden miehen vastarinta-armeija. Hän on antikapitalistisen taideliikkeen turborealismin perustaja. Hän on Serlachiuksen kokoelmataiteilija, jolta on nähty Serlachiuksella aiemmin näyttelyt Rajat kiinni sekä MuNA – Museum of No Art.

Sakkinen syntyi vuonna 1976. Hän opiskeli Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja valmistui sieltä vuonna 2002. Vuodesta 2003 lähtien hän on asunut Pepinossa, Toledon maakunnassa Espanjassa. 

Sakkinen on työskennellyt muun muassa Syyrian sisällissodan aikana Damaskoksessa ja Aleppossa, levottomuuksien keskellä Beirutissa, Meksikon huumesodan aikana Monterreyssä ja Kiovassa Venäjän pommittaessa Ukrainaa.

Sakkisen teoksia on nähty eri puolilla maailmaa. Näitä ovat Serlachius, Mänttä; Museum of Modern Art, New York; Nationalmuseum, Tukholma; Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki; Camden Arts Centre, Lontoo; Artipelag, Tukholma; Musac, León, Espanja

Sakkisen teoksia on useiden kansainvälisesti tunnettujen museoiden pysyvissä kokoelmissa. Serlachiuksella Mäntässä on laaja valikoima hänen suurimpia teoksiaan.

Riiko Sakkinen, Los moimoi de Fuengirola, 2023–2024, yksityiskohta installaatiosta. Kuva: Israel Galán

“Fuge on utopia, se on ikään kuin parempi versio suomalaisuudesta ja Suomesta. Siellä suomalaisuutta määritellään uudestaan, ikään kuin puhtaalta pöydältä. Millaista on suomalaisuus ilman sen omia, itse asettamia rajoitteita”, Riiko Sakkinen kuvailee.
Fuengirola-lehti 8.3.2024

Kuvat: Riiko Sakkinen, Los moimoi de Fuengirola, 2023–2024, yksityiskohta installaatiosta. Kuva: Israel Galán

Julkaisu

Los moimoi de Fuengirolaan liittyvä julkaisu taustoittaa näyttelyä.

Näyttelyn esittely

Pauli Sivonen esittelee Riiko Sakkisen näyttelyn Los moimoi de Fuengriola.

Videotarina

Katso ja kuuntele videotarinan välityksellä johdanto näyttelyyn.