ROR ABC

Revolutions On Request – Vallankumouksia tilauksesta

Serlachius Kartano 23.3.2024—23.3.2025

Tilasiko joku vallankumouksen? ROR is Back! Mutta mikä on ROR? Miltä ROR näyttää, tuntuu, kuulostaa? Onko se taidetta vai sirkushuveja?

Vuonna 2000 ROR tuli, näki ja valloitti maailmaa, kunnes eksyi omaan tähtipölyynsä. Serlachiuksen tilauksesta se on palannut tulevaisuudesta mukanaan ihmeelliset aakkoset, joista syntyy uusi ROR-maailma.

Näyttelyn on suunnitellut ja kuratoinut ROR-ryhmä: Petri Ala-Maunus, Jiri Geller, Alvar Gullichsen ja Ilse Rossander. Lisäksi ROR on kutsunut mukaan taiteilijat: Riikka Hyvönen, Juho Juntunen, Nikolo Kerimov, Isto Kotavuopio, Sanna-Mari Liukkonen (1975–2020), Mr. Lordi, Painter Jude, Paula Pääkkönen, Pekko Vasantola, Vilunki 3000, Sheung Yiu, Ro Zahir. 

ROR ABC on Jännittävä, Viihdyttävä, Räjäyttävä, Ihan Törkeän Hauska!
Jokainen näyttelyn taideteos on osa ROR-kokonaistaidetta.

ROR-ryhmä: kuraattorit Petri Ala-Maunus, Jiri Geller, Ilse Rossander ja näyttelyarkkitehti Alvar Gullichsen.
ROR-ryhmä: kuraattorit Petri Ala-Maunus, Jiri Geller, Ilse Rossander ja näyttelyarkkitehti Alvar Gullichsen.

ROR ABC -kuraattoreiden haastattelu

ROR ABC -näyttelyn kuraattorit Petri Ala-Maunus, Jiri Geller, Alvar Gullichsen ja Ilse Rossander kertovat videohaastattelussa RORista ennen ja nyt. Mikä sai RORin palaamaan ja tekemään Serlachiukselle näyttelyn?


Mikä on ROR?

ROR – Revolutions On Request on helsinkiläinen taiteilijakollektiivi. Ryhmässä oli aluksi mukana vaihteleva määrä eri visuaalisen, taideteollisen ja musiikin alojen edustajia. Heistä muodostui vähitellen pienempi, kokoonpanoltaan vaihteleva taiteilijaryhmä, jonka toiminta keskittyi lopulta kokonaan nykytaiteeseen.

ROR-taiteen keskeisiä teemoja ovat olleet kritiikki teknologiauskoa kohtaan, rock- ja pop-kulttuurin ilmiöt, psykedelia, perinteiset käsityötaidot yhdistettyinä nykyaikaisiin tekniikoihin sekä medioihin ja optisten illuusioiden perinteisiin. 

ROR-taide on leimallisesti ryhmän tekemää tai sen tuottamaa, ROR-filosofiasta syntynyttä tai siihen sopivaa. Mukaan on kutsuttu tarvittaessa myös vierailijoita: kuvataiteilijoita, muusikoita, käsityöläisiä ja keksijöitä. Tärkeintä on tietty ROR-asenne: “Keep It Simple Stupid!” Ryhmää onkin verrattu sen taiteen intermediaalisuuden ja filosofian puolesta Fluxukseen.

Mitä ROR on tehnyt?

ROR-ryhmä teki läpimurtonsa vuonna 2001 Kiasmassa UTOPIA-näyttelyllä. Tämän jälkeen ROR on osallistunut erilaisiin kutsu- ja ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa sekä myös tuottanut itse kansainvälisiä joukkonäyttelyitä. 

Vuosina 2003–2004 ROR ylläpiti perustamaansa ROR-galleriaa Helsingin Kalliossa, johon kuratoitiin omia ja kutsunäyttelyitä. Gallerian johtavana toimintaperiaatteena oli tavoittaa ihmisiä, joita ei taidegallerioissa yleensä käy. ROR-ryhmän viimeisin julkinen esiintyminen oli vuonna 2008. Nykyisellä kokoonpanolla ryhmä on toiminut vuodesta 2020 lähtien.

Huomaa! Näyttely sisältää interaktiivisen teoksen, joka poimii tilasta kuvaa ja ääntä. Kuvaa tai ääntä ei tallenneta.

Podcast

Kuuntele ROR-kuraattoreiden mietteitä ROR-ryhmän historiasta ja paluusta. Kaksiosainen podcast löytyy myös Spotifystä Taidepuhetta-nimellä.

TURBO ROR

Näyttelyjulkaisu jatkaa ROR-kollektiivin räiskyvän röyhkeällä linjalla lainaten takavuosien turboahdetuimman nuorisolehden, Suosikin muotokieltä.

Teostietokartta

ROR ABC -näyttelyn teostietokartta auttaa suunnistamaan näyttelyssä.

Videotarina

Tutustu kuviokoodista tai linkistä näyttelyn videotarinaan.

Näyttelyn esittely

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen esittelee näyttelyn.