Tennisturnauksen palkintopokaali

Serlachius-museoiden esinekokoelmaan kuuluva tennispokaali kertoo metsäteollisuusyhtiöiden urheilutoiminnasta ja yhteisistä kilpailuista. Hopeisen pokaalin on suunnitellut Eric O. W. Ehrström.

Tenniksen kolmoisturnaukset G. A. Serlachiuksen Mäntän tehtaan, Kymin Kuusankosken tehtaan ja Ahlströmin Varkauden tehtaan välillä alkoivat vuonna 1924. Tehtaidenväliset urheilukilpailut ylipäänsä olivat varsin yleisiä monissa lajeissa. G. A. Serlachius Oy:ssä niitä järjestettiin sekä yhtymän eri tehtaiden kesken että muiden yhtiöiden kanssa. Vapaa-aikaan liittyvä yhteistyö yritysten välillä oli luontevaa, koska koulutettu väki liikkui uransa varrella yhtiöstä toiseen ja teollisuusjohtajien ja ylempien toimihenkilöiden kontaktit olivat usein liikesuhteiden lisäksi henkilökohtaisia.

Vapaa-ajantoiminta on ollut myös mahdollisuus luoda yrityskuvaa houkuttelevana työnantajana. Kolmoisturnauksien osallistujayhtiöidenkin välillä henkilöstö vaihtui. Gösta Serlachius oli 1908–1913 Kymintehtaiden toimitusjohtajana. Tuona aikana Mäntän tehtaan isännöitsijänä toimi Sölve Thunström, josta puolestaan tuli Ahlströmin Varkauden tehtaan johtaja vuosiksi 1924–1929. Varkaudesta Mänttään sellutehtaan teknilliseksi johtajaksi siirtyi 1936 Thure Lehto, innokas tennisharrastaja hänkin. 

Triangelpokalen-kiertopalkinnon sai pysyvästi haltuunsa kolmen voiton jälkeen. Tämä pokaali on yksi Serlachius-museoiden esinekokoelman neljästä Mäntän tehtaiden voittamasta tenniksen triangelpokalen-palkinnosta. Sen on suunnitellut Gösta Serlachiuksen yhteistyökumppani ja ystävä, taiteilija Eric O. W. Ehrström varta vasten mainittujen yhtiöiden kolmoisturnauksen palkinnoksi. Kolmitahoisen maljaosan sivuille on sijoitettu kohokuvioina tennismailat, joiden kehysten sisällä ovat yhtiöiden tunnukset: Serlachiuksen GAS-kotka, Kymin aarnikotka ja Varkauden leijona ja W-kirjain. Niistä G.A.S.:n ja Ahlströmin Varkauden tehtaan tunnukset olivat myös taiteilija Ehrströmin suunnittelemat.

Pokaalissa on kolmihaarainen jalka, johon voittajajoukkueen nimi kultakin vuodelta on kaiverrettu: Erövrad av 1933 Mänttä toistuu kolme kertaa vain vuosiluvun vaihtuessa 1934:ään ja 1935:een. Uurteisen varren yläosassa, maljan pohjukassa on pienien tennispallojen muodostama kehä. Maljan suu kaartuu ikään kuin kolmeksi kaatonokaksi. Pokaali on hopeaa ja se on valmistettu vuonna 1933. Leima HK kertoo valmistajan olleen Helsingissä toiminut Heikki Kaksonen. Eric O. W. Ehrströmin suunnittelemista pokaaleista tunnetaan myös yhteispohjoismainen Nordiska Lawntennispokalen, jonka Suomen tennisliitto tilasi vuonna 1920.

Tennisharrastus alkoi Mäntässä 1900-luvun ensimmäisellä kymmenellä. G. A. Serlachius Oy rakennutti sinne ensimmäisen kentän vuonna 1909 yhtiön toimihenkilöiden käyttöön. Harrastusmahdollisuuksien edistäminen liittyi vuosikymmenien ajan erityisesti koulutetun työvoiman viihtyvyyden lisäämiseen, mutta myös Serlachiukset itse olivat innokkaita tenniksen pelaajia. 1950-luvulle saakka tennistä pelattiin Mäntän klubin vieressä sijainneella kentällä. 1950 valmistuivat uudet tenniskentät, jonne toiminta siirtyi.

Mäntässä, kuten monella muullakin paikkakunnalla, tennis oli johdon ja toimihenkilöiden harrastus, jossa yhteisön luokkajako näkyi selvästi. Vuonna 1929 perustettu, visusti G. A. Serlachius Oy:n piirissä toiminut Mäntän tennisklubi kartutti jäsenistöään valikoiden. Työväestöllä tai työläisperheiden lapsilla ei ollut mitään asiaa tennisklubiin tai edes kentälle. Harrastajamäärän rajaamista perusteltiin tenniskenttien vähyydellä, mutta yhtään vähäisempi syy tuskin oli sosiaalisen arvorakennelman ylläpitäminen, joka vielä 1970-luvulle tultaessa näkyi Mäntässä monilla muillakin elämänalueilla. 

Milla Sinivuori-Hakanen
Tutkija

Lähteet:
Ehrström Eric O. W.: GAS-logo useita luonnoksia, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.
Ehrström Eric O. W.: Mänttä tennis pokal, luonnos 1933, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.
Ehrström Eric O. W.: Warkauden tehtaiden merkki, useita luonnoksia, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.
Gösta Serlachiuksen kirjeevaihto, Finlands Lawntennisförbund, Serlachius-museot.
Lapsuus Mäntässä -muistitietoaineisto, Serlachius-museot.
Mäntän tennisklubi ry 1929–1979, moniste, Serlachius-museot.
Norrmen P. H., Mäntän tehdas 1868–1928. 1928 
Schybergson Per, Työt ja päivät. Ahlströmin historia 185–1981. 1992.
Tehdas ja me -lehti nro 2/1951.

Eri O. W. Ehrströmin suunnittelema tennisturnauksen palkintopokaali
Eric O. W. Ehrströmin suunnittelema tennisturnauksen palkintopokaali.