Natt och dag

Elena Näsänens tvåkanaliga videoinstallation

Serlachiusmuseet Gösta 25.3.2023—3.3.2024

I Elena Näsänens videoinstallation sammantvinnar sig två episoder som utspelar sig på olika håll i ett Europa som kämpar med klimatförändringen. Den ena episoden utspelar sig på en ö belägen i norra Europa, den andra å sin sida i en övergiven bergstrakt i södra Europa. Natt och dag fokuserar på följderna av klimatförändringen: migrationen, den globala ojämlikheten och den skuld som är följden av den.

I videoinstallationens episoder ser vi huvudpersoner som påminner om varandra. Är figurerna varandras dubbelgångare, eller är den ena en produkt av den andras fantasi? Människor är lika varandra överallt, och under klimatkrisens tid skulle man önska att solidariteten räckte till också för dem som bor i andra ändan av världen.

Elena Näsänen är en videokonstnär som i sina verk förenar element från det traditionella filmberättandet och från videoinstallationen. År 2022 blev Näsänens kortfilm Myrsky (Storm) färdig. Installationen Natt och dag är ett självständigt verk som delvis är ett hopklipp av samma episoder.

ARBETSGRUPP

Konstnär: Elena Näsänen
I rollerna: Ella Mettänen
Producent: Danai Anagnostou
Filmfotograf: Jussi Eerola
Ljuddesigner: Anne Tolkkinen
Klippare: Elena Näsänen
Kompositör: Pessi Levanto
Färgsättare: Marko Terävä
VFX Artist: Jari Hakala
Ljusdesigner: Henry Wacklin

Elena Näsänens videoverk har fått sponsring från:

Verkbild: Elena Näsänen, Natt och dag, 2023, stillbild ur videoinstallation.