Mode- och matkolumn i Suomen kuvalehti, 1917

Konstnärsparet Eric O. W. och Olga ”Olli” Ehrström höll en mode­ och matkolumn i Suomen Kuvalehti år 1917. I Gösta Serlachius konststiftelses arkiv finns handskrivna manuskript och teckningar för dessa kolumner. Texterna är skrivna med blyertspenna på svenska. På mappen står ”Mode och mat”.

Suomen Kuvalehti hade grundats i slutet av år 1916, och som dess första chefredaktör utgav Matti Kivekäs den i sovrummet i en tvåa i Tölö. Till en början hade han inga andra till sin hjälp. Han skrev, intervjuade, ombröt, och läste korrektur. (Risto Lindstedt, SK 47/2006) Kivekäs period blev kortvarig. Han blev skjuten i inbördeskriget, den 4.4.1918 i Tammerfors, där han verkade som sanitär på Röda Korsets förbandsstation.

Det är oklart hur Ehrströms blev medarbetare för Suomen Kuvalehti. Huvudstadens kulturkretsar var små, och kanske Eric O. W. Ehrström genom sin öppna natur var bekant för alla. Han var också en gränsöverskridande konstnär och kulinarist. Gissningsvis hörde konstnärsparet Ehrström till de framstående personer som det hänvisas till i provnumret.

Suomen Kuvalehtis provnummer utkom i december 1916. I en artikel som riktade sig till läsarna konstaterades att man inte på förhand lät trycka någon lista över medarbetarna. ”Vår strävan är dock att för vår tidnings läsares bästa hålla oss med vårt lands bästa krafter och förmågor mobiliserade. Och till vår glädje kan vi redan på förhand säga att ett flertal framstående personer verksamma på skilda områden har lovat medverka i vår tidning, hälsande nykomlingen med värme.” (SK, provnummer, december 1916)

Suomen Kuvalehtis Modeavdelning nr 1 ingick genast i tidningens tredje nummer den 13.1.1917. Där presenterar O.W. Ehrström med teckningar och bilder Talven kuosit (Vinterns snitt) 1917. ”Trots dyrtiden kunna vi ju ej upphöra att kläda oss, d.v.s vara moderna, vilket är nog så svårt i ett importland med avskurna kommunikationer”, skrev hon. ”Modetidningarna nå oss som ett eko från fjärran länder vilka kreera världsmodena och samtidigt själva framställa de erforderliga materialen. Vi vilja dock ej uppgiva behaget att lyssna till ekot och känna oss chic.”

Suomen Kuvalehti utkom varje lördag. I mars 1917 hade Eric O. W. Ehrström som tema potatisen. ”Trots mångfalden av möjligheter för anrättning av potatis förekomma hos oss endast få variationer.” Ehrström erbjuder läckra variationer, som brynt potatis (Pommes de terre au beurre noir), rostad potatis, djävulspotatis, fattiggubbens bullar och 12 andra recept. De recept som finns i arkivet har skrivits för hand på rutpapper under rubriken Om potatis.

I mars 1917 ritade och skrev Olli Ehrström ännu om klänningsdräkter, som var svåra att visa upp på grund av bristen på resurser. ”Bara med hjälp av lite uppfinningsrikedom och fantasi kan vem som helst med små medel få till stånd gränslöst mycket omväxling.” I tidningen som utkom 31.3.1917 hade Olli Ehrström tecknat dräkterna på bilden. Till vänster finns en vardagsdräkt av ylletyg, som har en vit krage. Aftondräkten är av svart sammet och av svart tyll med stenkolsdekorationer. I mitten ser man en dansdräkt modell tunna, av blekblått silke. Chiffongen är i samma färg. Som dekoration mörkblåa sammetsband. Till höger finns en promenaddräkt av ylletyg och en vårkappa dekorerad med quiltmönster.

I den modeavdelning som utkom i augusti 1917 kåserar Olli Ehrström om mode för mognare damer. ”Alla ni goda, söta små mammor, som uppoffrar er för era döttrars skull, med iver skulle jag vilja be er alla: fortsätt ännu att vara en liten, bara en liten smula kvinnligt fåfänga, oavsett er ålder och era stora bekymmer. Tänk inte att sådant är onödigt, att det gör det samma med er själva så länge barnen är nätta.”

Den sista texten, som var försedd med rubriken Syyskauden kuoseja (Höstsäsongens snitt) fanns i det nummer som utkom den 29:e september. Medarbetaravtalet var kanske tidsbundet, och när vintern närmade sig förändrades tiden och motiven mot det tyngre.

Helena Hänninen
Forskare

Olga Gummerus-Ehrström, modeteckning för Suomen Kuvalehti, 1917, Gösta Serlachius konststiftelse.
Olga Gummerus-Ehrström, modeteckning för Suomen Kuvalehti, 1917, Gösta Serlachius konststiftelse.